Annonce
Politik

Nej tak til dansk ulandsbistand

Nicaragua siger nej til bistand på 100 mio. kr. fra Danmark, fordi et af kravene er, at nogle af pengene skal gå til valgobservatører.

Arkivfoto: Colourbox

En strid om menneskerettigheder og demokrati mellem Danmark og Nicaragua betyder, at Nicaragua siger nej til at modtage 100 mio. kr. i ulandsbistand, samt at Danmark forlader Nicaragua hurtigere end planlagt og lukker den danske ambassade i løbet af få måneder.

Udviklingsminister Søren Pind (V) beklager sagen, men vil ikke gå på kompromis med kravet om demokrati.

Strid om observatører

Striden handler om, at en lille del af den danske støtte på 100 mio. kr. skulle gå til uafhængige valgobservatører til det valg, der skal holdes til november.

Det vil Nicaragua, der styres af socialisten Daniel Ortega, ikke acceptere, fordi man mener, at valgobservatørerne støtter oppositionen.

»Bruddet sker efter længere tids drøftelser om en aftale om dansk støtte til civilsamfundet. Det har den nicaraguanske regering afvist. Derfor er det et valg, som Nicaragua selv har truffet,« siger Søren Pind.

Ibis: Grund til bekymring

Hos hjælpeorganisationen Ibis er generalsekretær Vagn Berthelsen enig i, at der er problemer i den mellemamerikanske stat.

»Der er grund til demokratisk bekymring, fordi styret er blevet mere autoritært, end man kunne ønske, og det er man nødt til at forholde sig til,« mener Vagn Berthelsen, der dog beklager, at Danmark trækker sig ud af Nicaragua hurtigere, end det ellers var planen:

»Der er mange steder, hvor demokratiet ikke fungerer perfekt. Men helt at afbryde samarbejdet bør være absolut sidste mulighed.«

Ifølge afdelingsleder Anders Buhelt fra Institut for Menneskerettigheder er det fornuftigt, at Danmark i stigende grad stiller krav til de lande, der modtager dansk bistand, om, at de skal respektere demokrati og menneskerettigheder.

»Derfor må vi også være klar til at trække os ud, hvis et land ikke gør det,« mener Anders Buhelt.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DF og Khader truer Støjbergs integrationskampagne

Jaleh Tavakoli
Vi har massive problemer med at muslimer af deres egne familier bliver udsat for vold og undertrykkelse, oftest med islam som begrundelse. DF og Khader har derfor ret i deres kritik af kampagnens manglende fokus på islam.

Blog: DR Detektor vildleder groft om andelen af ikkedanskere i år 2100

Morten Uhrskov Jensen
Det er reelt magtmisbrug af betroet stilling, når DR Detektor når frem til, at kun 21,4 pct. vil være af fremmed herkomst i år 2100.

Blog: Hvis Enhedslisten bestemte…

Rune Lund
Enhedslistens folketingsgruppe har netop fremlagt et realisérbart bud på, hvad vi ville gennemføre, hvis vi havde 90 mandater i Folketinget. Politisk forandring er mulig. Hvis bare der er politisk vilje.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her