Løkke vil afskaffe efterlønnen
Efterlønnen skal afskaffes for alle under 45. Den skal forringes for dem over 45. Og kun dem, som allerede nu er gået på efterløn, kan få lov at beholde den.
Det er nytårsbudskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som vil af med efterlønnen for at sikre dansk økonomi og velfærden i fremtiden.
»Hvis vi passivt lader udviklingen fortsætte, vil vi støt og roligt blive trukket i retning af usund økonomi, voksende gæld, højere renter og tab af arbejdspladser. Og vi vil blive nødt til at skære i kernevelfærden. I sygehuse og skoler. Det ønsker jeg ikke,« sagde statsministeren i sin nytårstale.
Ifølge statsministeren bruger staten hvert år 16 milliarder kroner på efterlønsordningen. Penge, som kan investeres i folkeskolen, sundhedsvæsenet, ældreplejen og uddannelse.
Brug for arbejdskraften
Samtidig vil en afskaffelse af efterlønsordningen betyde, at flere skal blive længere tid på arbejdsmarkedet - og dermed får man aktiveret en arbejdskraftreserve, som der bliver hårdt brug for, når de store årgange om få år skal pensioneres.
»Det er i dag kun omkring halvdelen af danskerne, der arbejder. Og fremover bliver det endnu færre. Hver gang fem forlader arbejdsmarkedet for at gå på pension, står kun fire klar til at tage over. Vi er simpelthen ikke nok til at trække læsset. Derfor står vi ved en skillevej. Vi skal vælge, hvilken vej vi vil gå som danskere – som nation,« sagde Løkke, der vil indkalde forligspartnerne - Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og De Radikale - bag den Velfærdsaftale fra 2006 som senest førte til forringelser af efterlønnen, til nye forhandlinger.
Kun én farbar vej
Og det skal altså være med henblik på en afskaffelse af den omdiskuterede ordning.
»Der er kun én farbar vej: Gennem sund fornuft, sund økonomi og sunde offentlige finanser må vi sikre, at vi ikke bruger flere penge, end vi tjener. For det er og bliver umuligt at låne sig til velfærd,« sagde Lars Løkke Rasmussen.
Lars Løkkes forslag skal forhandles med aftalepartierne V, K, DF, S, R. Hvis de ikke enes, kan efterlønnen først afskaffes eller ændres, hvis der er flertal efter et folketingsvalg.
LÆS OGSÅ: Økonomer: Løkke tager et stort skridt
LÆS OGSÅ: S og DF siger nej til efterlønsreform
ORDET ER DIT: Hvad synes du om statsministerens nytårstale?