Modstanden mod euroen vokser

10 år efter Danmarks euro-nej er modstanden mod den fælleseuropæiske valuta tårnhøj.

Artiklens øverste billede

10 år efter at danskerne ved en folkeafstemning sagde rungende nej til euroen, nærmer modstanden mod den fælles valuta sig rekordniveau.Hele 48,4 pct. af danskerne afviser at udskifte kronen med euro, mens godt 45 pct. gerne vil. Det viser en undersøgelse, som Rambøll/Analyse Danmark har foretaget for Morgenavisen Jyllands-Posten.For et år siden var modstanden godt 46 pct., mens kun hver tredje dansker var imod euroen i 2003.

Vil bevare kronen

Danskernes hovedårsag til at afvise euroen er ønsket om at bevare kronen og selvbestemmelsen. Men for flere end 15 pct. af euromodstanderne skyldes nej'et primært, at finanskrisen har afsløret svagheder i eurofamilien.»Det er den sidste gruppe, der har fået modstanden til at vokse. Derfor er det også livsfarligt at overveje en folkeafstemning, så længe der er problemer i de sydeuropæiske lande,« siger Mogens Lykketoft, europaordfører i Socialdemokraterne, med henvisning til gældskrisen i bl.a. Grækenland.

Debatten er vigtig

Trods den tårnhøje modstand mener knap to af tre danskere, at debatten om euroen ikke skal skrinlægges. Det glæder økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K):»Selv om man lige nu er imod euroen, ved de fleste godt, at debatten er vigtig for Danmark,« siger han.Når danskerne igen skal stemme om euroen, skal den offentlige debat dog være markant anderledes end for 10 år siden, mener både politikere og eksperter.Dengang fremførte ja- siden en række argumenter om, at et nej ville betyde massive jobtab og reallønsnedgang - argumenter, som viste sig at være overvurderede, erkender bl.a. Danske Bank og LO.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen