Annonce
Politik

EU-skeptikerne er de flittigste

Venstres og De Konservatives spidser i Europa-Parlamentet havner i bunden af feltet, når taler, spørgsmål og deltagelse i møder tælles op.

Århus/Bruxelles

Tendensen er tydelig: De tre EU-skeptikere fra Dansk Folkeparti og Folkebevægelsen mod EU er de flittigste danskere i Europa-Parlamentet. Venstres og De konservatives topfolk havner i bunden af listen.

I hvert fald når man måler deres indsats i det første arbejdsår efter valget i juni 2009 med de kriterier, som kan tælles op og lægges sammen: Har de poster i udvalgene, holder de taler i parlamentssalen, kommer de til møderne, og hvor mange spørgsmål stiller de?

Målt på den måde løber Morten Messerschmidt med flidspræmien foran partifællen Anna Rosbach og med folkebevægelsens Søren Søndergaard som nummer tre.

Topfolkene hos De Konservative og Venstre, Bendt Bendtsen og Jens Rohde, havner i den tungeste ende blandt de 13 danskere i parlamentet.

Det reagerer de forskelligt på: Bendt Bendtsen noterer stilfærdigt, at opgørelsen ikke siger noget om politisk indflydelse, mens Jens Rohde slet og ret nægter at acceptere tallene.

102 spørgsmål


Vinderen først: Morten Messerschmidt rykkede fra feltet ved at stille hele 102 spørgsmål til EU-kommissionen og rådet. Blandt samtlige 736 medlemmer af parlamentet nåede kun 21 at stille flere spørgsmål end den danske DF-politiker.

Hvem har udbytte af, at du stiller så mange spørgsmål?

»Spørgsmålene er det eneste formelle magtmiddel, man har som parlamentariker. Vores rolle i forhold til kommissionen er som at sidde i Folketinget og være i opposition til regeringen. Jeg synes ikke, at man skal holde sig for fin til at bruge de redskaber, der er til rådighed. Jeg stillede også mange spørgsmål, da jeg var folketingsmedlem,« siger Morten Messerschmidt.

Skud med spredehagl

Både Bendt Bendtsen (K) og Socialdemokraternes gruppeformand, Dan Jørgensen, fremhæver, at de tre parlamentarikere, som scorer højst, også er de tre politikere, der i den politiske dagligdag har mindst indflydelse, fordi de kommer fra små politiske grupper, der ofte køres ud på et sidespor i kompromiserne mellem de store partigrupper.

»Messerschmidt kan sagtens stille 102 spørgsmål, men det er at skyde med spredehagl, og det giver ikke stor indflydelse. Det vigtige og hårde arbejde, hvor indflydelsen ligger, er, når vi laver lovgivning, og når jeg f.eks. kan forhandle på vegne af 180 partifæller,« siger Dan Jørgensen.

Tavse Bendtsen

Bendt Bendtsen, har talt allermindst i plenarsalen af de 13 parlamentarikere - blot tre gange i det forløbne år.


»Det der med at tilkæmpe sig halvandet minuts taletid i salen er fløjtende ligegyldigt. Opgørelsen giver et forvrænget billede af, hvem der har indflydelse i parlamentet,« siger Bendtsen.

Rohde: Forkerte tal

Venstres gruppeformand, Jens Rohde, er så vred over opgørelsen, at han, efter at være interviewet om sin egen indsats og V-gruppens politiske resultater på linje med de fire øvrige i artiklen, trak alle sine udtalelser tilbage.

Jens Rohde er ligesom de øvrige blevet målt på sit fremmøde i parlamentets plenarforsamling. Et medlem registreres til stede, hvis han den pågældende dag enten har skrevet sig på deltagerlisten i parlamentets mødesal eller deltaget i mindst én afstemning. Jens Rohde vil som den eneste af de fem interviewede ikke acceptere, at fremmødet gøres op på den måde. Han mener, at det bør tælle som tilstedeværelse, hvis han på de pågældende dage har arbejdet andre steder i parlamentsbygningen uden at deltage i plenarmødet.

Se grafikken i stor størrelse her

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Debat: Fejlagtig opgørelse
Jens Rohde, gruppeformand i Europa-Parlamentet (V)
JP har 2/8 opgjort mit fravær til plenarmøder i Europa-Parlamentet til 20 pct. Det til trods for, at EP's regnskabskontor dokumenterer, at jeg har givet møde i parlamentet syv ud af de 10 dage, JP noterer mig som fraværende.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her