*

Politik

Så kom burka-rapporten

Regeringen bøjer sig og offentliggør den omstridte rapport fra burka-udvalget

Allerede i sidste uge drøftede regeringens topministre burka-rapporten på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Foto: Colourbox

Burka-rapporten er på gaden. Regeringen giver efter for presset og offentliggør den omstridte burka-rapport med optællingen af burka-klædte kvinder i Danmark.

Som Morgenavisen Jyllands-Posten kunne fortælle i sidste uge, er forskerne bag burka-optællingen nået frem til, at der i Danmark findes op imod 200 kvinder i niqab eller egentlig burka.

Lederen af undersøgelsen professor Margit Warburg vurderede overfor Jyllands-Posten, at kun tre af disse kvinder går i burka. Den væsentligste forskel på burka og niqab er, at kvinder i burka også har et net for øjnene. Ellers dækker begge dragter hele kvindens krop.

Flere konvertitter

Omkring halvdelen af kvinderne i burka eller niqab er ifølge burka-rapporten, danske kvinder som er konverteret til islam.

Allerede i sidste uge drøftede regeringens topministre burka-rapporten på et møde i regeringens koordinationsudvalg. Men ministre valgte at fortsætte hemmeligholdelsen af rapporten, ligesom regeringen endnu heller ikke klar med initiativer på baggrund af rapporten.

Hen over weekenden har flere andre medier omtalt en foreløbig version af burka-rapporten, og Dansk Folkepartis leder Pia Kjærsgaard har truet regeringen med at gå sammen med oppositionen for at tvinge regeringen til at offentliggøre resultatet af burka-optællingen.

Udvalg nedsat i sommer

Burka-udvalget blev nedsat i sommer, efter at de konservative i et nyt integrationsudspil ville forbyde kvinder i Danmark at gå med burka.

Kravet kom bag på Venstre, og partiet stillede sig på bagbenene. Efter flere dages offentligt skænderi mellem V og K holdt statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og den konservative leder Lene Espersen krisemøde, hvor de besluttede at sparke sagen til hjørne med et hurtigtarbejdende burka-udvalg bestående af embedsmænd fra ministerierne.

Venstre stod stejlt på, at et burka-forbud ville være i strid med grundloven, og i september gav Justitsministeriet Venstre ret.

Derefter bakkede de konservative tilbage fra kravet om burka-forbud, men partiet ønsker nu andre lovstramninger, som kan være med til at gøre det besværligt at gå med burka.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Svar udbedes, DF

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvide piger ”lette mål” for udnyttelse.

Morten Uhrskov Jensen
Seksuelle overgreb på helt unge piger i England afslører et kvindesyn så afstumpet, at man kun kan se én løsning for sig: Stands al ikke-vestlig indvandring og påbegynd hjemsendelser.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her