Politik

Anders Fogh får Nato-toppost

Samarbejdet med den muslimske verden bliver en vigtig udfordring for mig, siger Fogh, som blev presset hårdt af Tyrkiet inden udnævnelsen.

Anders Fogh Rasmussen - ny generalsekretær for Nato. Foto: Michael Sohn/AP

"Jeg er dybt beæret over at være valgt til den næste generalsekretær, og jeg vil gøre mit yderste for at leve op til den tillid, mine kolleger har givet mig," sagde Anders Fogh Rasmussen for kort tid siden på et pressemøde i Strasbourg.

"Idag er en historisk dag. Ikke bare fordi en dansker opnår posten, men først og fremmest fordi vi fejrer 60-årsdage for den mest succesfulde fredsbevægelse i verden nogensinde. Vi fejrer det fransk-tyske venskab, vi har fejret den europæiske enhed, og vi har fejret det transatlantiske partnerskab," fortsatte han.

Efter hårdt pres fra præsident Barack Obama og kansler Angela Merkel har tyrkerne overraskende bøjet sig i striden om Natos næste generalsekretær.

Tyrkiet får belønning

En del af prisen for Anders Fogh Rasmussens generalsekretærpost er tilsyneladende, at en tyrker kommer til at besætte posten som vicegeneralsekretær for forsvarsalliancen, erfarer Ritzau. Dermed kommer Anders Fogh Rasmussen til at arbejde tæt sammen med en repræsentant for det land, der til det sidste forsøgte at forhindre, at han overtog posten.

Desuden får Tyrkiet formandsposten for en nedrustningskomité i Nato.

Anders Fogh Rasmussen (V), som hele eftermiddagen lignede en taber, får dermed alligevel det prestigefyldte job.

"Alle er enige om, at Anders Fogh Rasmussen er den helt rigtige til at stå spidsen for Natos forandring og til at lede alliancen gennem den kommende periode. Dette er en ganske særlig lejlighed, og lad mig være den første til at lykønske Anders Fogh Rasmussen," sagde Natos nuværende generalsekretær, Jaap de Hoop Scheffer, som forlader posten den 31. juli.

En stolt Claus Hjort Frederiksen

"Ud over at være hans ven, så er jeg fuld af beundring over den måde, han arbejder på," siger en stolt Claus Hjort Frederiksen efter udnævnelsen af Anders Fogh Rasmussen. Partifællen modtog beskeden om udnævnelsen på en sms, mens han fulgte dramaet omkring udnævnelsen på flere tv-kanaler i hjemmet.

"Der stod den lidt fy-agtige besked - 'Den er hjemme', og da Berlusconi vendte tomlen op, vidste jeg at pinslerne var ovre," siger Claus Hjort Frederiksen til TV2 NEWS.

Overskyggede topmøde

Striden om udnævnelsen af en ny Nato’s generalsekretær forsinkede topmødet i Strasbourg i flere timer og overskyggede en vigtig debat om Natos krig i Afghanistan.

Fogh meldte først i torsdags officielt sit kandidatur til posten som Natos generalsekretær.

I anledning af Natos 60 års jubilæum er stats- og regeringsledere fra de 28 medlemslande samlet i franske Strasbourg og tyske Kehl. Det var på forhånd ventet, at lederne her ville nå til enighed om, hvem der skal bestride posten som Natos generalsekretær, men beslutningen skulle komme til at trække i langdrag.

Fogh var den eneste officielle kandidat til embedet. Fredag aften stod det dog klart, at de 28 regeringschefer ikke kunne nå til enighed om valget. 27 lande kan bakke op om Fogh, mens Tyrkiet alene var imod Anders Fogh i forsvarsalliancens top.

Natlige forhandlinger

Forhandlingerne blev udskudt til lørdag, og i løbet af natten forhandlede Fogh under private former med den tyrkiske præsident Abdullah Gül. Også USA's præsident Obama var med til mødet, og har - ligesom andre Nato-lande - hele tiden presset Tyrkiet for et ja.

Den tyrkiske modstand grundede angiveligt i Foghs håndtering af Muhammedkrisen, samt hans gentagne afvisninger af at forbyde den kurdiske tv-station Roj TV at sende via København. Roj TV anklages af den tyrkiske regering for at få støtte fra bevægelsen PKK, der optræder på flere terrorlister.

Anders Fogh Rasmussen anerkendte på pressemødet den tyrkiske bekymring og lovede at gøre en særlig indsats for at sikre et godt samarbejde med den muslimske verden.

Fogh: Tyrkiet en vigtig allieret

"Det er afgørende for den fælles sikkerhed i Nato. Jeg vil gøre mit yderste for at sikre den dialog. Jeg betragter Tyrkiet som en vigtig allieret og som brobygger mellem Europa og Mellemøsten, sagde Fogh.

"Der har fra tyrkisk side været rejst en række sager, der ligger dem meget sinde. Jeg har fuld forståelse for de emner, der er rejst. De er rejst for at sikre, at Nato får den bedste fremtid, og jeg får de bedste arbejdsbetingelser som generalsekretær," siger Fogh.

Det er blandt andet Roj Tv, som Tyrkiet er vrede på. Fogh siger, at Danmark undersøger, at Roj Tv enten har økonomisk forbindelse til PKK eller opfordrer til terror i sine programmer.

"Hvis det kan bevises, at Roj Tv deltager i terroraktiviteter, vil vi gøre, hvad vi kan, for at lukke tv-stationen. Det vil ske inden for de rammer, som dansk lovgivning udstikker," siger Fogh.

null
Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her