Politik

En god fidus at hæve SP-pengene

Op mod en million danskere har planer om at hæve deres Særlige Pensionsopsparing. Og det er der god fornuft i - også hvis man ikke har brug for pengene nu, vurderer rådgivere.

Foto: Mik Eskestad

3,2 millioner danskere har mulighed for at hæve i gennemsnit 15.100 kr. fra deres SP-konto til juni, og det tilbud har mange tænkt sig at benytte sig af.

Ifølge en Gallup-måling for Berlingske Tidende havde over hver fjerde adspurgte i går tænkt sig at hæve pengene, mens en lige så stor andel ikke havde besluttet sig endnu.

I en afstemning på jp.dk svarer ikke færre end 62 pct., at de vil have pengene udbetalt, mens kun 23 pct. siger nej. Foreløbig har godt 16.800 deltaget i afstemningen, som i sagens natur ikke er repræsentativ.

Interessante muligheder

Og det er med god grund, at mange overvejer at hæve pengene, især hvis de betaler topskat. Pensionspengene, som beskattes med 35 pct. for de første 15.000 kr. og 50 pct. for resten, giver nemlig interessante muligheder også for dem, der ikke står og mangler pengene, siger banker og pensionsrådgivere.

»Lidt groft sagt er der tre muligheder. Du kan hæve pengene og bruge dem, hvilket er oplagt, hvis du kun har få penge på kontoen og ikke regner med, at SP-ordningen nogensinde bliver genoptaget,« siger seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

Nordeas kunder har hentet SP-opsparing for små 3 mia. kr. over i banken, og de første forespørgsler kom mandag.

Ratepension med 59 pct. fradrag

»Du kan også lade pengene stå. Og så er der mulighed nummer tre for topskattebetalere, hvor du hæver pengene, sætter dem ind på en ratepension med 59 pct. fradrag og får pengene ud til den lavere marginalskat, når du går på pension,« siger Henrik Drusebjerg.

Han peger dog på, at det kræver en beregning for den enkelte. Nogle skal tænke på den kommende særskat på ratepension. Andre har investeret deres SP-penge og har et fradrag i deres pensionsbeskatningslov, som de skal veje ind.

»Det er en oplagt mulighed at smide pengene ind på en pension, selv om det slet ikke er meningen med forslaget,« siger direktør Finn Rasmussen, Mercer Pensionsrådgivning.

Vil pumpe milliarder ud

Tanken med at give danskerne mulighed for at hæve SP-pengene er, at øget forbrug vil stimulere beskæftigelse og økonomi. Hvis 25 procent af pengene hæves og bruges, vil det pumpe op mod otte milliarder kroner ud i samfundet.

Hvis alle valgte at hæve deres penge og brænde dem af på forbrug, vil alene skatten af de udbetalte midler være mere end rigeligt til at dække det hul i statskassen, som skattereformen vil efterlade næste år, har Berlingske Tidende regnet sig frem til.

Tv: Sådan bliver skatten

null
Følg
Jyllands-Posten
Hvad vil du bruge SP-pengene til?
Over 60 pct. af jp.dk's læsere har tænkt sig at hæve deres Særlige Pensionsopsparing. Er du en af dem, og hvad vil du i så fald bruge pengene til?
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Aarhus' historie

Serie: Aarhus fra A til Å. I dag A

I dag skal vi have Árós anlagt – og i løbet af mange følgende hundreder af år givet byen nye navne. Vi skal også se på byens symbol – byvåbenet.
Annonce
Aarhus sådan set
Debatindlæg

Debat: Højhuspolitikkens fallit er nu bevist i Aarhus

Rune Fink Isaksen, arkitekt og byplanlægger MAÁ
Med byrådets tilladelse til opførelse af højhuset til Systematic ved Brabrandstien er det fastslået, at magthaverne lader hånt om byens ødelæggelse og borgernes demokratiske ret til indflydelse på planlægningen.

Debat: Ghettoplanen er udtryk for politisk afmagt

Malene Møller Hall, bestyrelsesmedlem Liberal Alliances Ungdom Aarhus, Skovvej 16

Debat: Et byråd ude af trit med borgerne

Jørgen Christensen, Tisetvej 24, Solbjerg
Socialdemokraterne i Aarhus Byråd er involveret i mange mærkelige beslutninger.
Redaktionen anbefaler
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her