Annonce
Politik

Forsker: Liberal Alliance er dødt

Ny Alliance har ikke kun skiftet navn, men også politisk grundlag. Men ændringerne til trods er partiet chanceløst, siger en ekspert.

Naser Khader præsenterede torsdag Liberal Alliance på et pressemøde. Foto: Martin Kurt Haglund

Ordet ”liberal” indgik 37 gange i Naser Khaders korte præsentationstale, da Liberal Alliances politiske grundlag torsdag blev fremlagt på et pressemøde i den gamle "Kødbyen" i København.

”Vi mener, at Danmark skal ledes af en liberal statsminister. Men det er lige så vigtigt, at den liberale statsminister fører liberal politik. Det bliver vores opgave at pege på, hvor Venstre og Det Konservative Folkeparti svigter de nødvendige liberale reformer,” lød det blandt andet fra partiformanden.

Da Ny Alliance blev dannet af Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg den 7. maj 2007, var partiet hurtigt ude med en række mærkesager. Én af dem var, at partiet ville bekæmpe Dansk Folkepartis indflydelse.

Det lykkedes imidlertid ikke, og Dansk Folkeparti opnåede sit bedste resultat ved valget i november 2007, hvor partiet med 13,8 procent af de afgivne stemmer fik et mandat mere, end det havde efter valget i februar 2005.

"Projektet med at bekæmpe Dansk Folkepartis indflydelse var og er en dødssejler, og det har nu tvunget partiet til at søge efter nyt vælgerpotentiale," siger Johannes Andersen, der er lektor og samfundsforsker ved Aalborg Universitet, om holdningsskredet i Liberal Alliance.

Kun genvalg til "flad skat"

Af Liberal Alliances nye mærkesager fremgår det da heller ikke, at det er en målsætning at bekæmpe Dansk Folkepartis indflydelse. Men det er ikke den eneste ændring.

Faktisk er det kun ønsket om, at partiet vil indføre en flad skat på omkring 40 procent, der går igen som mærkesag.

"Der er en grundlæggende forskel på Ny Alliance og Liberal Alliance. Det er et helt nyt parti, der er opstået," forklarer Johannes Andersen.

Det nye parti

"Det skred, der er sket, er i virkeligheden fra et socialt engagement over til markedsorientering og økonomisk fokusering. Navnet siger jo i en eller anden forstand det hele," forklarer han.

Hvor Ny Alliancen tidligere gik efter unge mennesker, der syntes, at man skulle behandle indvandrere ordentligt, og kvinder, der ikke var særligt interesserede i politik, går Liberal Alliance i stedet efter erhvervsdrivende Venstre-folk, der måske føler sig forrådt af Venstre, som ifølge Johannes Andersen ikke længere er det liberalistiske parti, det engang var.

Og netop til højre for Venstre er faktisk, hvor partiet nu placerer sig i en række sager.

"Hvor Liberal Alliance tidligere var relativt midterorienteret, er de nu rykket godt til højre. Partiets holdninger til velfærdsstaten, skattetrykket og udlændingepolitik placerer faktisk Liberal Alliance til højre for Venstre," fortæller Johannes Andersen.

En dødssejler

Liberal Alliance har imidlertid glemt noget i deres vurdering af, hvor de kan snuppe vælgere, mener Johannes Andersen.

"Et vigtigt parameter, når vælgerne skal tage stilling til de her ændringer, er jo troværdigheden. Partiet fremstår med holdningsskredet som utroværdigt, og det betyder, at Liberal Alliance ikke får et ben til jorden. Til det skal føjes, at de ikke har mange chancer for at stjæle vælgere fra Venstre. Liberal Alliance har glemt at tage højde for, at magt også spiller ind. Og Venstres vælgere vil ikke afgive magt til fordel for ideologier, der passer dem bedre.

Liberal Alliance er ved at lukke og slukke. I en eller anden forstand prøver de at gøre sig i stand igen, og nu går de til det sidste bal og håber på, at der er nogle, der vil danse med dem, og det er der ikke meget, der tyder på, at der er," påpeger Johannes Andersen.

Vi har altid været liberale

Naser Khader afviste på pressemødet enhver beskyldning om, at partiet fremstår utroværdigt med sin nye linje.

"Jeg har ikke ændret grundholdning. Vi har blot skåret en del af de holdninger væk, som har skabt totalforvirring. Vi har faktisk altid været liberale," fastslog Khader bag mikrofonen.

Bag panelet sad foruden Khader også medstifter Anders Samuelsen og Saxo Banks direktør, Lars Seier Christensen, der er udpeget til formand for Liberal Alliances visionsgruppe.

Målsætningen ved næste folketingsvalg er fire procent af stemmerne, bedyrede en smilende Anders Samuelsen. Festen er tilgengæld ovre, hvis det ikke lykkedes at komme over spærregrænsen.

"Så skal vi ud at have et rigtigt arbejde," lød det fra Anders Samuelsen.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Vi skal have kørekort på mobilen

Eva Kjer Hansen
Slut med at glemme de vigtigste kort som sygesikringskortet og kørekortet.

Blog: Hippier i pænt tøj taler ud

Mikael Jalving
Vær altid på vagt over for de velklædte skurke i politik, medier og uddannelse. Som oftest siger de ét, mener noget andet og gør noget helt tredje.
Annonce
Bolig
Gør din bolig grønnere: Skab dit eget mini-økosystem
Uanset tendenserne inden for boligindretning spiller grønne planter altid en rolle. Se her hvordan du kan lave din egen lille plante-udstilling. 
Se flere
Test: Stor lyd og støjreduktion i nakkebøjlen
Voyager 6200 UC giver dig et overdådigt udvalg af funktioner til både forretning og fornøjelse i en diskret nakkebøjle, der kan hænge om halsen hele dagen uden at genere 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her