Annonce
Politik

Tove Videbæk skal rette ind

Abortmodstand bliver ikke konservativ politik, fastslår flere fremtrædende politikere fra partiet. Tove Videbæk selv ønsker dialog.

»Åh, nej, nu skal vi vel ikke til at debattere abort igen!«

Sådan var den konservative sundhedsordfører Vivi Kiers første reaktion, da hun hørte, at den tidligere kristendemokrat og indædte abortmodstander Tove Videbæk havde meldt sig ind i hos De Konservative.

Fri abort indtil 12. uge er konservativ politik, fastslår en række fremtrædende konservative politikere, og det skal Tove Videbæk ikke gøre sig forhåbning om at ændre.

»Det er helt fint, at Tove Videbæk har meldt sig ind hos os, men jeg må forvente, at hun retter ind. Abort er ikke bare et redskab, der skal bruges i flæng, men vi skal ikke bombes tilbage til en tid, hvor piger fik foretaget illigale aborter under kummerlige forhold. Abortspørgsmålet er en vægtig grund til, at jeg blev konservativ, og det vil jeg kæmpe for bliver ved med at være partiets politik,« lyder det fra sundhedsordføreren.

Holdningen ligger fast

Partiets generalsekretær, Morten Bangsgaard, forsikrer også, at partiets holdning til abort står urokkeligt fast.

»Det er Tove Videbæk, der melder sig ind hos os, og ikke omvendt. Og vi ændrer ikke synspunkt. Overalt finder man medlemmer, der har et punkt, hvor de ikke er helt enige med partilinjen, men er man enig i partiets idé og værdigrundlag, er det en rummeligt størrelse, og hun har formodentligt og forhåbentligt valgt os, fordi vores synspunkter var tættest på hendes,« siger generalsekretæren.

Tove Videbæk er foreløbig blevet opstillet af Vestjysk Storkreds som kandidat til Europaparlamentet, og først ved De Konservatives landsråd til september afgøres det, om hun bliver partiets spidskandidat. Men uanset hvad kommer abortspørgsmålet ikke til at indgå i hendes valgkamp, siger Morten Bangsgaard.

»Jeg forventer ikke, at der bliver noget problem, og jeg forventer i hvert fald slet ikke, at der bliver noget indhold i forhold til abortspørgsmålet, hvis hun bliver opstillet.«

Han pointerer, at holdninger til abort traditionelt er et personligt anliggende og ikke kan have nogen som helst indflydelse på dansk lovgivning. Samme pointer understreger partiets EU-ordfører, Helle Sjelle:

»Jeg hæfter mig ved, at Europaparlamentet ikke har magt over dansk lovgivning, samt at det er et etisk spørgsmål, hvor der traditionelt er mulighed for at have sin egen holdning,« siger hun.

»Men der er ingen tvivl om, at jeg står for det stik modsatte end hende i abortspørgsmålet, og jeg vil kæmpe med næb og kløer for, at fri abort indtil 12. uge fortsat er konservativ politik. Jeg forventer, at Tove Videbæk ved, hvilket parti hun har meldt sig ind i, og jeg forventer, at kandidatudvalget, der udformer indstillingen til vores liste til Europaparlamentet, er opmærksom disse ting.«

Videbæk: Små skridt

Tove Videbæk selv respekterer, at der er personer i hendes nye parti, der føler behov for at slå partiets abortpolitik fast.

»Det er helt i orden, at de personer kridter banen op og siger, hvad de synes, at de har brug for at sige. Jeg er sikker på, at vi alligevel vil få et godt samarbejde. Det har jeg også tidligere haft med blandt andre Henriette Kjær. Min holdning til abort har bestemt ikke ændret sig, men jeg ved godt, at den kommer jeg ingen vegne med. Men jeg har altid gået ind for pragmatiske løsninger, og det vil jeg også gøre fremover: Med dialog, samtale og forhandling kan man nå langt,« siger Tove Videbæk, der fortsat mener, at hun har valgt det rigtige parti.

Ikke mindst fordi der ikke findes et parti i Folketinget, der er abortmodstander.

»Jeg har brugt hele sommeren på at overveje, hvor jeg skulle gå hen. Uanset hvor, ville der være ting, der er anderledes end det, jeg er vant til, men jeg har dels valgt partiet, fordi jeg blev inviteret, dels fordi det bedst stemmer overens med mine kristne holdninger over en bred kam. Hvis der så er uenigheder om noget, må vi snakke om dem. De Konservative bruger ofte begrebet ”At forandre for at bevare”, og det synes jeg passer rigtigt godt. Man må forandre processerne med små skridt.«

Tove Videbæk påpeger desuden, at friheden til at fastholde sine holdninger var essentielt for hendes partivalg.

»Jeg vil selvfølgelig ikke gå ud og angribe andre konservative, hvis de siger noget, jeg ikke er enig i. Men der er en fælles forståelse for, at jeg har frihed til at være den, jeg er. Nu er det imidlertid også Europarlamentet og ikke Folketinget, jeg stiller op til, og abortspørgsmålet er nok ikke det første, der ligger for.«

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Videbæk skifter til K
Den tidligere kristendemokrat og stemmesluger i Vestjylland Tove Videbæk melder sig nu under fanerne hos de konservative, for hvem hun ventes opstillet til det kommende valg til Europaparlamentet.
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Popkulturen har kidnappet dansk radio

Mikael Jalving
Der er knap nok nogen offentlighed tilbage for musik, der ikke er pop, og det piner mig mere end udsigten til, at Danmark snart får en rød regering.

Blog: Skaber Dansk Folkeparti parallelsamfund?

Birthe Rønn Hornbech
Dansk Folkeparti vil smide et udenlandsk barn ud af skolen. Hvordan bliver det så integreret?

Blog: Hvis du har ondt i sindet, så skrig det ud over byens tage, min ven

Majbritt Maria Nielsen
Præcis som når man går til læge, hvis bulen i panden ikke forsvinder, går man altså til psykolog, hvis man er begyndt at overleve i stedet for at leve.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her