Annonce
Politik

EU-dom sår tvivl om dansk politik

En ny EU-dom kan underminere de stramme danske regler om familiesammenføring. Integrationsministeren er bekymret.

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech. Arkivfoto: Carsten Snejbjerg/Polfoto

Bruxelles

En ny dom fra EF-domstolen truer med at udhule de stramme danske udlændingeregler om familiesammenføring og kan gøre det lettere at bringe en ægtefælle til Danmark.

»En ikke-EU-ægtefælle til en borger fra unionen kan flytte til og bo i unionen uden tidligere at have haft lovligt ophold i en medlemsstat,« fastslår EF-domstolen.

Flere eksperter påpeger, at dommen kolliderer med de danske regler om familiesammenføring, der bl.a. har fået mange par til at flytte til Sverige.

Dommen kan udhule det danske princip om, at en udlænding skal have lovligt, fast ophold i et andet medlemsland ved familiesammenføring efter EU-reglerne.

Det betyder sandsynligvis, at en herboende EU-borger, der ikke er dansk statsborger, fremover uden videre kan få sin ægtefælle fra et tredjeland ind.

Bekymret minister

Integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) siger, at hun vil nærlæse dommen, men erkender samtidig, at Danmark må rette ind, hvis afgørelsen ændrer ved EU-retten.

»Dommen kræver en meget grundig gennemlæsning, og så må vi overveje, hvilke konsekvenser det eventuelt kan få for dansk ret.«

Birte Rønn Hornbech er bekymret for, hvorvidt EF-domstolen er i gang med at udhule den danske udlændingepolitik, og hun sætter spørgsmålstegn ved, om jurister ved domstolene skal bestemme over noget, som folkevalgte har besluttet.

DF vil trække støtte

Dommen kommer i kølvandet på en stribe andre EU-afgørelser, der også har gjort opblødende indhug i de danske udlændingeregler. DF truer regeringen med at trække støtten, hvis den ikke rejser problemet i Bruxelles og skaffer en særlig dansk protokol i EU, der garanterer den danske udlændingepolitik.

»Det er en ekstremt vidtrækkende dom, der har katastrofale konsekvenser for landenes muligheder for at føre deres egen asyl- og familiesammenføringspolitik,« siger EU-ordfører Morten Messerschmidt (DF).

Minister kaldt i samråd

Både de radikale og DF har kaldt integrationsministeren i samråd om dommen.

Dommen er faldet i en sag fra Irland, hvor fire afrikanske asylansøgere havde giftet sig med EU-borgere i Irland, men alligevel fik afslag på opholdstilladelse.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her