Studerende afskåret fra EU-rettighed

Studerende har ret til familiesammenføring efter EU-reglerne, men de har været afskåret fra den mulighed siden 2004. I strid med EU-retten, mener eksperter.

Artiklens øverste billede

Alle danskere, der kan forsørge sig selv, har ret til at få familiesammenført en ægtefælle til Danmark - også selv om ægtefællen er under 24 år. De skal blot have boet i et andet EU-land i nogle uger. Men i 2004 afskar Danmark studerende fra den mulighed. Det er et brud på grundlæggende EU-rettigheder, og eksperter i EU-ret vurderer, at Danmark ville tabe en sag ved EF-Domstolen, skriver Politiken fredag.

- Studerende og selvforsørgende nyder samme rettigheder som arbejdstagere og arbejdssøgende, fordi de er omfattet af EU-rettens artikel 18 om fri bevægelighed og opholdsret og dermed har ret til at bevæge sig over grænserne med deres familie, selv om de ikke har arbejde, siger professor i folke- og EU-ret ved Københavns Universitet, dr.jur. Hjalte Rasmussen.

Adjunkt ved Syddansk Universitet, Peter Starup, mener, at regeringen har foretaget en benhård fortolkning af EU-reglerne.

- Mit skøn er, at det ikke holder, hvis det kommer for EF-Domstolen, siger han til Politiken.

Ritzau

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen