R: Politisk ansvar for vildledning

De radikale vil have integrationsministeren til at redegøre for, hvorfor hun ikke har oplyst Folketinget om retningslinjerne for familiesammenføring efter EU-reglerne.

Artiklens øverste billede
Morten Østergaard kalder nu integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i samråd. Arkivfoto: Klaus Gottfredsen

Mange ægtepar er rejst til Sverige i måneder og år, fordi de af Udlændingeservice ikke har kunnet få at vide, hvor længe de skulle arbejde i udlandet for at kunne opnå familiesammenføring i Danmark i henhold til EU-reglerne.

Opfattelsen har på baggrund af Udlændingeservice' vejledning været, at en dansk statsborger skal arbejde mindst seks måneder i udlandet, før det er muligt at vende hjem med en udenlandsk ægtefælle.

Nu er det kommet frem, at integrationsminister Birthe Rønn Hornbech siden 2004 har kendt til en vejledning til de danske kommuner til brug for EU-borgere, der har arbejdet i Danmark og vil rejse hjem.

10 ugers arbejde

Vejledningen foreskriver, at man efter 10 ugers arbejde er omfattet af EU’s regler om arbejdskraftens fri bevægelighed. Det skriver Berlingske Tidende i dag.

De radikales integrationsordfører Morten Østergaard har gentagne gange stillet spørgmål til ministeren for at få hende til at oplyse, hvor længe danskere i udlandet skal arbejde for at kunne opnå familiesammenføring i Danmark i henhold til EU-reglerne.

Savner svar

Morten Østergaard kalder nu integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) i samråd.

”Alene i dette forår er ministeren mindst tre gange i Folketinget blevet spurgt, om hun kender de regler. Og hver gang har hun undladt at svare. På trods af alt, hvad vi har gjort, har vi ikke kunnet få et ordentligt svar fra ministeren. Det viser helt tydeligt, at der er et politisk ansvar i denne sag,” siger han.

Medarbejderne i Udlændingeservice har netop fået indskærpet, at EU-reglerne kan benyttes, hvis der er tale om "beskæftigelse af mindst et par ugers varighed og i minimum 10-12 timer ugentligt".

”Det er helt uacceptabelt, at Folketinget ikke kan få oplysninger om praksis på et så vigtigt område. Regeringen reagerer ikke på Folketinget, først når sagen ruller i medierne, er regeringen vågnet op.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen