Krav om kulegravning af Udlændingeservice
Oppositionen mener, at Udlændingeservice har vildledt ægtepar om deres muligheder for at få familiesammenføring i Danmark efter EU-regler.
Mange danske statsborgere har de seneste år bosat sig i Sverige eller Tyskland for at kunne være sammen med deres udenlandske ægtefælle.
Men EU-regler har i årevis gjort det muligt for danske statsborgere at undgå både 24-års regel og tilknytningskrav ved i en kortere periode at tage et job i et andet EU-land.
Forkerte oplysninger
Den mulighed er ægteparrene imidlertid ikke blevet orienteret om, skriver Berlingske Tidende i dag. Udlændingeservice har undladt eller nægtet at informere om EU-reglerne, og i andre tilfælde har man oplyst, at der kræves markant længere ophold i udlandet.
Det Radikale Venstre mener, at Udlændingeservice har vildledt danske statsborgere om deres ret til familiesammenføring efter EU-regler. Integrationsordfører Morten Østergaard vil have ansvaret placeret.
"Borgerne skal kunne stole på den vejledning, de får hos myndighederne. I årevis har Udlændingeservice svigtet denne pligt og i stedet udført politisk bestillingsarbejde ved ikke at fortælle åbent om EU-regler, der kunne hjælpe danske statsborgere i kærlighedseksil," siger han.
Udlændingeservice: Ikke bevidst
Centerdirektør i Udlændingeservice, Anni Fode, afviser i en skriftlig meddelelse til Berlingske Tidende, at vildledningen har været en bevidst strategi, og har nu indskærpet reglerne over for medarbejderne:
"Beskæftigelsen skal normalt have en varighed af mindst et par uger og i minimum 10-12 timer ugentligt," skriver hun.
Men Morten Østergaard kræver en uafhængig undersøgelse af Ombudsmanden, og han bakkes op af Socialdemokratiet og SF.
"Hvor lang tid har man vildledt, hvor mange ansøgninger om familiesammenføring er fejlagtigt afslået, og hvem har bestemt, at reglerne ikke skal fremgå af Udlændingeservices informationsmateriale? Det er ikke nok at love bod og bedring, når man i årevis har vildledt," siger Morten Østergaard.
Krav om reel vejledning
Enhedslistens Per Clausen vil bede integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V) redegøre for, hvordan hun vil rette op på sagen. SF's Jesper Petersen kræver, at ministeren garanterer, at borgerne får en sandfærdig og reel vejledning.
"Jeg er dybt forarget på vegne af de mange danskere, som har boet i eksil i årevis, fordi de har troet på den vejledning, de har fået af den danske stat. Når den danske stat fortier rettigheder for danske borgere, er der noget helt galt med retssikkerheden. Det er et kæmpe tillidsbrud mellem staten og borgerne”, siger Jesper Petersen.