Annonce
Politik

Kritik: Danmark støtter glorificering af terror

Danske penge går til Vestbreds-nyhedstjeneste, der glorificerer terror, mener israelsk organisation.

En baby til Hamas-demonstration i Gaza. Foto: AP/Hatem Moussa

Jerusalem

Danmark støtter glorificering af terror, når regeringen bidrager økonomisk til den palæstinensiske nyhedstjeneste Ma'an News, mener Palestinian Media Watch (PMW), der overvåger palæstinensiske medier.

Den højreorienterede israelske organisation har analyseret den engelsksprogede og arabiske nyhedsdækning hos Ma'an News og kritiserer den for at promovere had mod Israel i sine arabiske nyheder.

Ifølge PMW anerkender Ma'an News ikke Israel, idet nyhedstjenesten flere gange har beskrevet Israel som »det besatte Palæstina« og israelske soldater som »besættelsesmagt«. PMW's andet kritikpunkt er, at Ma'an News betegner terroristerne i de seneste terrorangreb i Israel som martyrer ved at bruge det arabiske ord »shahid«.

»Ved at støtte Ma'an News er Danmark med til at støtte glorificering af terror. Danmark støtter desuden en organisation, der giver udtryk for, at man ikke anerkender Israel. Det er foruroligende,« siger Moshe Fink fra PMW.

Blødere formuleringer
Ifølge PMW er der en stærkere anti-israelsk terminologi i den arabiske dækning end i den engelsksprogede.

»Ma'an bruger disse kontroversielle ord i den arabiske version, så på den måde har man ikke en skjult dagsorden. Men man bruger ikke de kontroversielle betegnelser i den engelske version, fordi nyhedstjenesten er klar over, at det ikke er dens mandat, og at dens sponsorer læser de engelske nyheder,« siger Moshe Fink, der anbefaler Danmark at undersøge, hvad støttekronerne går til.

Siden 2005 har Danmark støttet Ma'an News med en mio. dollars, men projektet er netop nu under udfasning. Holland støtter også Ma'an News, og formålet har været at skabe en uafhængig nyhedstjeneste på hebræisk, arabisk og engelsk.

Ma'an News henviser til en udtalelse på sin hjemmeside, hvori man bl.a. forklarer, at ordet martyrer ikke kun bruges om terrorister, men også om mennesker, der dør, mens de forsvarer deres hustruer eller ejendom. I forhold til spørgsmålet om israelsk besættelse henviser Ma'an News til den generelle internationale opfattelse i USA og EU af, at den palæstinensiske Vestbred er besat af Israel.

»Vores brug af besættelses-konceptet stammer fra international lov og de internationale anerkendte grænser. I forsimplet forklaring: Israelske styrker, der opererer i Tel Aviv, må blive betragtet som israelske sikkerhedsstyrker, mens dem i Betlehem er besættende styrker. Tel Aviv falder på den israelske side af Den Grønne Linje. Det gør Betlehem ikke,« skriver Ma'an News.

Ifølge Rolf Holmboe fra Det Danske Repræsentationskontor i Ramallah på Vestbredden kommer kritikken op ca. en gang om året.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Kuppet mod Europa. Kuppet mod det fælles

Elsebeth Gerner Nielsen
Vi har brug for helt nye systemer, hvis Europa og nationalstaterne skal forsvares mod det værste i den globale udvikling.
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her