SF vil afskaffe EU-forbehold

SF’s hovedbestyrelse gav søndag formiddag partiformanden Villy Søvndal grønt lys til at forhandle med statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om afskaffelsen af retsforbeholdet.

Desuden fik Villy Søvndal hovedbestyrelsens opbakning til at afskaffe det militære forbehold på visse betingelser.

Med to tredjedels flertal stemte SF-hovedbestyrelsen for at åbne for forhandlinger med regeringen om de to forbehold. Dermed er der nu åbnet for muligheden for, at SF kan komme til at anbefale afskaffelsen af det retlige forbehold, selv om regeringen skulle fastholde, at det ikke kommer til at medføre en lempelse af de stramme danske asylregler og 24-års reglen .

"Det er er en overbevisende opbakning, som nu betyder, at vi har fået grønt lys til at gå ind og forhandle, så forsvarsaftalen bliver erstattet af en dansk erklæring, hvor vi nu siger, at vi ikke vil have stigende militærudgifter, og vi siger noget om, at EU ikke skal udvikle sig til en militær stormagt. Desuden skal en indsatsstyrke operere i henhold til principperne i FN," forklarer Villy Søvndal til jp.dk efter mødet.

Formanden fik også mandat til at forhandle om det retslige forhold, som Villy Søvndal helst ser helt afskaffet.

"Men kan det ikke lade sig gøre, så vil vi begrænse statsministerens ønske om at lave særregler. Det er på netop dette område, vi kommer til at forhandle hårdt, og der vil jeg vente med at drage konklusionen, til vi er kommet frem til afslutningen af forløbet," siger Villy Søvdal.

Han oplyser at modstanden i partiets hovedbestyrelse var spredt inden for alle aldersgrupper og inden for både gamle og nye medlemmer af hodvedbestyrelsen.

null

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen