CIA-chef: Vi siger aldrig, hvem vi er

CIA flyver altid under falsk identitet, siger forhenværende CIA-chef.

Det er fast praksis, at fly fra den amerikanske efterretningstjeneste CIA opgiver falsk identitet, når de flyver gennem andre landes luftrum og benytter landenes lufthavne til at tanke op.

CIA ønsker ikke at afsløre sig selv. Det siger den tidligere chef for CIA's hemmelige fangeprogram, Michael Scheuer, til Politiken.

Indrømmelsen kommer i kølvandet på en DR-dokumentar, som i aftes viste, at fly fra CIA i en lang række tilfælde har landet i den lille lufthavn ved byen Narsarsuaq i Grønland.

Hemmelige fængsler

Derefter er flyene fortsat til lande som Rumænien, Usbekistan og Afghanistan, hvor CIA menes at have haft hemmelige fængsler for terrormistænkte.

Flyene har ifølge udsendelsen fortalt de danske luftfartsmyndigheder, at de var almindelige civile fly. Dermed har piloterne om bord løjet, fordi flyene slet ikke var civile, men på mission for CIA og derfor såkaldt statslige fly.

Reglerne siger, at statslige fly skal fortælle om deres mission. Ved at hævde, at de var almindelige civile fly, kunne de således bedre gemme sig, og det var præcis, hvad de ønskede, fortæller Michael Scheuer:

»CIA ønsker ikke ligefrem at reklamere for sig selv. Du vil aldrig finde fly, der flyver rundt i verden og angiver, de er fra CIA«, siger han.

Michael Scheuer fik som CIA-agent i 1995 til opgave at konstruere CIA's hemmelige fangeprogram, som han var leder af frem til 2004.

Fangeprogrammet eksisterer stadig og går ud på at bortføre mistænkte terrorister og flyve dem til hemmelige fængsler, hvor de bliver underkastet forhør.

Afviser undersøgelse

CIA har bortført fanger fra bl.a. Europa og Mellemøsten. Programmet er blevet skarpt kritiseret af menneskerettighedsorganisationer, fordi fangerne bliver tilbageholdt uden at komme for en dommer og ofte også bliver udsat for tortur.

Fangetransporterne foregår som regel i små fly, og det er disse fly, som i en lang række tilfælde har mellemlandet på Grønland.

Scheuer understreger, at han ikke kender til de konkrete flyvninger på Grønland, fordi han som CIA-chef ikke beskæftigede sig med den slags logistikopgaver.

»Men det siger sig selv, at når man flyver fra USA til steder som Afghanistan, Usbekistan, Irak, og hvor vi ellers fløj til, ja, så må man gå ned for at tanke op, medmindre man flyver i et langdistancefly«.

Regeringen har hidtil afvist at undersøge, om Danmark har været involveret i fangeprogrammet. Men i aftes oplyste den, at den nu vil »se« på oplysningerne.

Kilde: Politiken

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen