Regeringspartier i intern asylstrid

V og K på kollisionskurs i højspændt drama om asyldebatten i morgen, når regeringen kommer i mindretal.

Artiklens øverste billede
Pia Christmas-Møller har givet regeringen problemer med sin kritik af asylaftalen. Foto: Jens Panduro/Polfoto

Løsgængeren Pia Christmas-Møller går for første gang sammen med oppositionen ved asyldebatten i morgen, hvor der tegner sig et flertal imod regeringen. Her er en samlet opposition enig om, at afviste asylfamilier skal kunne flytte ud i samfundet efter to års ophold i asylcentrene mod tre år, som regeringen og DF har aftalt. Samtidig kræver oppositionen, at regeringen indkalder til brede forhandlinger om en flerårig aftale om asylpolitikken.Sagen har udløst den hidtil største parlamentariske krise for regeringen, der nu internt strides om, hvordan forespørgselsdebatten skal håndteres.

V vil trodse flertallet

Venstres ordfører Søren Pind vil trodse et flertal i Folketinget. Der skal ikke ændres et komma i regeringens asylaftale med DF, fordi aftalen kan gennemføres administrativt og ikke kræver lovændringer, lyder Pinds argument. Men de konservative vil ikke være med til at ignorere et flertal i Folketinget.»Nej, det kan man ikke. Man skal respektere et Folketingsflertal,« siger politisk ordfører Henriette Kjær (K).Hun tager også afstand fra, at DF og Venstre lægger hårdt pres på de to grønlandske politikere Lars-Emil Johansen og Juliane Henningsen, der har de udslagsgivende mandater for at bringe regeringen i mindretal.

Trusler mod hjemmestyre

Det vil få konsekvenser for hjemmestyreordningen i Grønland, hvis de grønlandske MF'ere agter at blande sig i dansk indenrigspolitik og stemme imod regeringen, lyder det fra DF's gruppeformand Kristian Thulesen Dahl, der ikke vil kalde det en »trussel«. Venstres politiske ordfører Inger Støjberg opfordrer »grønlænderne til at holde sig udenfor«. Hun undrer sig over, at de samme grønlændere, der sidder og forhandler i selvstyrekommissionen, vil gå aktivt ind i asylsagen. Men de konservative advarer:»Jeg vil ikke komme med trusler om, hvad det kan betyde for selvstyrekommissionen. Den proces skal forsætte konstruktivt, og vi skal ikke lade os gribe af surhed over, at de går ind i denne indenrigspolitiske debat,« siger Henriette Kjær.Lars-Emil Johansen raser over, at V og DF vil gøre sig til »talsmænd for en så primitiv form for demokrati«. Han fastholder sin aktive støtte til oppositionen i asylsagen.

Regeringskilder oplyser til Morgenavisen Jyllands-Posten, at regeringen ikke vil gå imod et flertal i Folketinget. Det er endnu uvist, hvordan regeringen konkret vil forholde sig til oppositionens forslag i morgen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen