Asmaa på koranskole i Yemen

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid deltog i sommeren 2006 i et intensivt islam-kursus i Yemen arrangeret af Muslimer i Dialog.

Artiklens øverste billede
Asmaa Abdol-Hamid var sidste sommer på koranskole i en lille landsby i Yemen. Arkivfoto: John McConnico/AP/Polfoto

Asmaa Abdol-Hamid, folketingskandidat for Enhedslisten, var blandt deltagerne, da en række unge danske muslimer og studerende fra Syddansk Universitet i Odense i fjor tog til Dar ul Mustafa i Tarim, Yemen, for at medvirke i et 40 dages intensivt islam-kursus.På kurset, som var arrangeret af Muslimer i Dialog, blev Asmaa Abdol-Hamid og de øvrige deltagere fra Danmark undervist af blandt andre den muslimske lærde Habib Ali Al-Jifry, hvis slægt nedstammer i direkte linje fra profeten Muhammed.Habib Ali Al-Jifry er desuden grundlægger af Tabah Foundation for Islamic Studies and Research og påtog sig en af rollerne som brobygger i forbindelse med krisen om Morgenavisen Jyllands-Postens Muhammed-tegninger.Saliha Marie Fettah, der underviser i arabisk på Syddansk Universitet i Odense og selv er muslim, har et bredt kendskab til Yemen gennem årlig deltagelse i arabisk-kurser. Hun har besøgt byen Tarim, hvor koranskolen holder til.»Tarim er en lillebitte by, hvor der ikke er kvinder på gaden. Der er meget langt fra det samfund til vores moderne danske samfund,« siger Saliha Marie Fettah.Hun fraråder derfor unge danske muslimer at deltage i islam-kurserne.»Set med mine øjne får man intet med hjem fra koranskolen, som man kan bruge i et moderne samfund som Danmark. Det er en traditionel koranskole udelukkende med religionsundervisning. De unge har brug for at finde ud af, hvordan islam passer ind i det danske samfund, og det finder de ikke ud af dernede,« siger Saliha Fettah.Asmaa Abdol-Hamid oplyser, at hun kun deltog i et fåtal af skolens lektioner. De handlede om god opførsel for muslimer. Derudover var hun rejst med til Yemen, fordi hun ville studere den sociale infrastruktur og ligestilling mellem mænd og kvinder

Nægtede at tildække ansigtet

»Det er en meget anderledes verden, som de lever og bor i, så jeg er kommet hjem med utroligt mange ting. Jeg oplevede selv, at jeg skulle tildække mit ansigt, hvilket var meget svært for mig, og jeg lavede mit eget lille oprør, da jeg nægtede at tildække ansigtet til undervisning. Jeg fik medhold i, at det skulle jeg ikke, hvis jeg ikke ville,« siger Asmaa Abdol-Hamid, der betegner undervisningen som afslappet.Talsmand for Muslimer i Dialog, Zubair Butt Hussain, ønsker ikke at kommentere formålet med eller indholdet på kurset, men henviser til foreningens hjemmeside.Her fremgår det, at kurset, som i år blev gennemført i perioden fra den 27. juni til den 12. august, havde til formål at give unge muslimer »indsigt i Islams grundbegreber, styrke deres tro, give dem redskaber til at arbejde med deres indre selv og fungere i et ikke-muslimsk samfund«.Undervisningen var ifølge foreningens hjemmeside lagt an på: ”Tafseer (fortolkning), Hadith (Profetens traditioner), Fiqh (retslære), Suluk (moralsk lære og opførsel), Dawah (invitation) og Hifz (udenadslære).”Muslimer i Dialog skønner, at op mod 70-80 studerende fra vestlige lande deltog i kurset, som typisk foregik i lokaler uden borde og stole.Line Barfod fra Enhedslistens folketingsgruppe ønskede i går ikke at udtale sig om sagen. Det var ikke muligt at få en kommentar fra Frank Aaen fra Enhedslisten.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen