Annonce
Politik

Thorning: CO2-kvoter til alle danskere

Med CO2-kvoter skal hver enkelt dansker betale skat efter, hvor meget vedkommende belaster miljøet, når han eller hun kører i bil, flyver eller tænder for stikkontakten.

Helle Thorning-Schmidt (S). Foto: Polfoto

Det foreslår Socialdemokratiets formand, Helle Thorning-Schmidt, som led i en grøn skattereform.

Der er bred politisk opbakning til forslaget, som hun lancerer i interviewbogen ”Den Første”, der udkommer i næste uge.

Både SF, de radikale, Ny Alliance og de konservative støtter CO2-kvoter til hver enkelt dansker.

»Det er et godt og et sundt princip, at alle kender deres CO2-forbrug, og at det har konsekvenser at udlede CO2 . Men det er klart, at en ny skat skal modsvares af skattelettelser andre steder,« siger finansordfører Christian Wedell-Neergaard (K).

Thorning er inspireret af Storbritannien, hvor individuelle CO2-kvoter i øjeblikket debatteres.

Biler, både og flyrejser
»Ideen er, at alle får en kvote for, hvor meget CO2 de må bruge på et år. I dag har vi en skæv fordeling, hvor der er grupper i samfundet, der belaster miljøet mere end andre. Det er typisk dem med store biler, både og mange flyrejser. Hvis man ikke bruger sin årlige CO2-kvote, skal man have penge tilbage. På den måde vil de, der ikke rejser meget, og som tænker på miljøet, få en kontant gevinst,« forklarer Thorning.

Alle danskere har et personligt ansvar for at begrænse CO2-udledning, men det fritager ikke samfundet og politikerne fra også at gøre en indsats, understreger S-formanden.

For de radikale er det afgørende, at højere grønne afgifter skal bruges til at nedsætte skatten på arbejde. Samme krav har Ny Alliance.

Til gengæld er Venstre lodret imod forslaget.

»Når det gælder den menneskeskabte CO2, skal vi sætte ind, hvor det batter noget i stedet for at fokusere på, hvad der giver noget symbolpolitisk. Det er ikke på det personlige forbrug, at man henter de store tons CO2,« siger finansordfører Peter Christensen.

null
Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Hvorfor strejker vi ikke over Rigspolitiets talentløse ledelseskultur?

Anna Thygesen
Hvorfor finder vi os i så dårlig ledelse, når det gælder vores egne skattekroner? Vi lader os nøje med hamrende dyre undersøgelser og rapporter, hver gang det går galt, som bare konkluderer, at ingen har ansvaret.

Blog: Medier og nødhjælpsorganisationer fastholder Afrika i offerrollen

Naser Khader
Vi bliver bombarderet med billeder af udhungrede børn og udpint jord, og det får os til at gribe dybt i pungen af medlidenhed. Men er det ikke i virkeligheden et forvrænget billede af Afrika, vi reagerer på?
Annonce
Roadtrip til den amerikanske nations rødder
Virginias flade flodlandskaber, tobaksplantager, historiske byer og store kirkegårde er ramme for både fortællingen om nationen Amerikas grundlæggelse, slaveriet, borgerkrigen og om nutidens USA. 
Se flere
Bolig
Lad dig forføre: Smuk pavilion uden vægge
I en lund i Texas ligger La Grange Pavillion, der med sit unikke udseende formår at forføre dig ind i skovens dybe, stille ro. Kom med indenfor. 
Se flere
Knas med lyden? Hold styr på høretelefonerne
Ørepropperne i høretelefonen er ikke renere, end ens ører er. Og det er faktisk et overraskende stort problem for holdbarheden. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her