- Opdateret 17/02/2023 kl. 15:05
Mette F. i München for at holde hyldesttale til Finland og Sverige
På sikkerhedskonferencen i München skal politiske ledere drøfte sikkerhedspolitik og særligt krigen i Ukraine.
Regeringsledere og ministre fra store dele af verden er fredag rejst til München i Tyskland til den årlige sikkerhedskonference, som i år kommer til at handle om Ruslands krig i Ukraine.
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) er med på sikkerhedskonferencen fra fredag til lørdag formiddag.
Lørdag ankommer også statsminister Mette Frederiksen (S) til München, hvor hun skal holde en hyldesttale til Finland og Sverige, som har søgt om at blive medlem af forsvarsalliancen Nato.
- Det er snart et år siden, at Putin startede sin brutale invasion af Ukraine. Det ukrainske folk kæmper ikke bare for sin egen frihed, men også for resten af Europa og vores fælles værdier. Vi må ikke vakle, udtaler Mette Frederiksen forud for konferencen.
- Samtidig er jeg glad for at kunne markere Finlands og Sveriges historiske ansøgninger om Nato-medlemskab. Der er fuld opbakning fra Danmark til deres optagelse i alliancen snarest muligt, siger Mette Frederiksen.
Hun tilføjer, at de to landes optagelse i Nato vil være en styrkelse af alliancen.
Hyldesttalen skal Mette Frederiksen holde, i forbindelse med at Sverige og Finland modtager den såkaldte Kleist-pris. Den får de for deres ansøgninger om Nato-medlemskab.
På dagsordenen for sikkerhedskonferencen er også Kinas sikkerhedspolitiske rolle i verden, globale udfordringer som eksempelvis fødevarekrisen og klima, og teknologiområdet.
Sikkerhedskonferencen i München begyndte officielt fredag klokken 13.30 med en åbningsceremoni på Hotel Bayerischer Hof i München.
I forbindelse med åbningen har Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, talt via et direkte videolink.
Et af Zelenskyjs budskaber var, at det er vigtigt, at våbenleverancerne ikke kommer for sent.
- Forsinkelse har altid været og vil altid være en fejl, sagde han i sin tale.
Ukraine har løbende efterspurgt flere og tungere våben, og de vestlige landes våbendonationer til Ukraine er kommet mere eller mindre regelmæssigt.
Det er 59. gang, at der bliver afholdt en international sikkerhedskonference.
/ritzau/