Erhvervsorganisationer: S-lønudspil går imod den danske model
Offentligt ansatte skal have bedre løn- og arbejdsvilkår, mener regeringen. Men udspil møder kritik.
Når regeringen i et nyt udspil varsler en forbedring af løn- og arbejdsvilkår inden for det offentlige, er det, at gå imod den danske model.
Sådan lyder det fra erhvervsorganisationerne Dansk Industri (DI) og Dansk Erhverv i pressemeddelelser.
- Nu må vi se udspillet i sin helhed, men umiddelbart kommer vi ikke uden om, at der er tale om at gå mod den danske model, og det er principielt problematisk, siger Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv.
Flere medier skriver tirsdag aften, at regeringen vil afsætte tre milliarder kroner om året fra 2030 til bedre løn- og arbejdsvilkår.
Hvor mange penge, regeringen ønsker at afsætte til at sikre bedre arbejdsvilkår fra 2024 til og med 2029, er der endnu ikke sat tal på. Det oplyser Socialdemokratiet til Ritzau.
Statsminister Mette Frederiksen (S) vil over for DR ikke sige, hvilke faggrupper der efter hendes mening skal have mere i løn.
Det er op til arbejdsmarkedets parter, siger Mette Frederiksen.
Alene det at sætte penge af til en forbedring af løn- og arbejdsvilkår, er dog at gå for langt, mener erhvervsorganisationerne.
Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, siger, at regeringen med sit udspil blander sig i noget, som arbejdsgivere og lønmodtagere har taget sig af i mere end 100 år.
- Vi har meget længe vidst, at der manglede arbejdskraft både i den offentlige og i den private sektor - uden at der er blevet gjort noget tilstrækkeligt politisk, siger han i en skriftlig kommentar.
- Så skal der pludselig ske en hel masse, fordi det er en valgkamp og nærmest i panik.
- Det betyder så, at man skyder en stor kanonkugle afsted på den danske arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdsgivere og lønmodtagere aftaler løn og arbejdsforhold, som vi har gjort det i mere end 100 år - uden at politikerne blander sig, siger Lars Sandahl Sørensen.
Lizette Risgaard, formand Fagbevægelsens Hovedorganisation, der repræsenterer 1,3 mio. lønmodtagere, er anderledes positivt indstillet overfor udspillet.
- Det er klart, at vi bliver nødt til at have alle værktøjer på bordet, når vi skal finde løsninger i den offentlige sektor, for vi står foran en meget stor udfordring, ikke mindst fordi antallet af børn og ældre stiger kraftigt de kommende år, siger hun i en skriftlig kommentar til Finans og fortsætter:
- Først og fremmest må vi afvente Lønstrukturkomiteens arbejde, så vi har et fælles stærkt faktuelt grundlag at stå på før trepartsforhandlinger. Men det er godt, at statsministeren tager det alvorligt, at det er meget svært at få besat stillinger, så den offentlige sektor kan fungere. Og at der er en politisk vilje til at bakke økonomisk op om ambitionen om en velfungerende offentlig sektor. Det er selvfølgelig arbejdsmarkedets parter, der i sidste ende skal forhandle en konkret løsning, når det kommer til løn og arbejdsvilkår. Og så skal en løsning være i balance med udviklingen på det private arbejdsmarked.
/ritzau/