LA-leder: Regeringen forsøger at skubbe ansvar nedad i minksag
Strafniveauet i minksag er for lavt ifølge Liberal Alliance, der kalder det politisk ansvar. Minister afviser.
Regeringen forsøger at skubbe ansvaret nedad i minksagen, mener Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh.
Partiet holder pressemøde fredag på Egelund Slot i Nordsjælland efter det årlige sommergruppemøde.
- Minksagen skal kun have alvorlige konsekvenser for dem, der er langt væk fra Mette Frederiksen. Desto tættere vi kommer på magten, desto færre konsekvenser skal der være.
- For det skal se ud som om, at det hele er alle andre end Mette Frederiksens skyld, siger Alex Vanopslagh.
Flere tusinde mink blev aflivet i november 2020, inden der kom et lovgrundlag på plads.
Daværende miljø- og fødevareminister Mogens Jensen (S) gik af, statsminister Mette Frederiksen (S) har fået en politisk anmærkning i form af en næse, og departementschef i Statsministeriet Barbara Bertelsen har fået en advarsel.
Sagen har også haft andre konsekvenser for særligt embedsværket. Men det er ikke nok ifølge en række blå partier. De mener, at advarslen til departementschefen burde være hårdere.
Regeringen er blevet rådgivet af Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der har indhentet rådgivning fra Kammeradvokaten.
Anbefalingen var at give Barbara Bertelsen den mildeste straf, da Minkkommissionen ikke anvender ordet ”kritisabel” om hendes rolle i minksagen.
Men i sidste ende er det en politisk beslutning.
- Det er alene Mette Frederiksen, der politisk beslutter hvad konsekvenserne for minksagen skal være. Det er alene hende, der beslutter, om hun har tillid til Barbara Bertelsen.
- Når Mette Frederiksen skal træffe svære beslutninger, skubber hun en styrelse foran sig, siger Alex Vanopslagh.
Et kvarter efter at Alex Vanopslaghs udtalelse er blevet offentliggjort, ringer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for på regeringens vegne at gå i rette med Vanopslagh.
- Kritikken af, at statsministeren skulle skubbe ansvaret nedad, kunne ikke være mere forkert. Tværtimod har vi forsøgt at tage ansvar, alt det vi kunne, ved at lade den undersøge og tage konsekvenserne af de konklusioner, der er blevet draget.
- Det er pinagtigt at se på, hvordan meget store dele af oppositionen bliver ved med at holde denne sag i live og er klar til at nedbryde alle tænkelige ordentligheds- og demokratiske principper undervejs.
- Det sker, når man går så hårdt til angreb på uafhængige myndigheder og styrelser, siger han.
Vanopslagh har kritiseret, at Mette Frederiksen har sagt, at hun havde ”tillid” til Barbara Bertelsen, inden styrelsen kom med sin indstilling. Det sender et politisk signal, mener han.
Under kommissionens undersøgelse har regeringen ellers undladt at udtale sig af respekt for dens arbejde. Hummelgaard afviser, at styrelsen har ladet sig påvirke.
- Insinuationen, som dele af de borgerlige begår her, er en meget grov mistillidserklæring, som bevidst har til formål at så konspirationer. Og det vidner om, hvor langt ude dele af det borgerlige Danmark er kommet i denne sag.
- Der er begået nogle dybt beklagelige fejl, hvor der manglede hjemmel i nogle dage, siger Hummelgaard.
/ritzau/