JP's politiske analytiker: Valgultimatum vil teste Sofie Carsten Nielsens viljestyrke efter sommerferien

Det Radikale Venstre lader Mette Frederiksen slippe for yderligere juridiske skridt i minksagen, men baglandet presser dem.

Artiklens øverste billede
Politisk analytiker på Jyllands-Posten, Niels Th. Dahl, vurderer, at Det Radikale Venstres valgudmelding er et udtryk for at partiet er presset. Foto: Stine Bidstrup

Det Radikale Venstre kunne have valgt at lægge de afgørende stemmer til at indlede en uvildig advokatvurdering af, om statsminister Mette Frederiksen eller andre ministre juridisk kan stilles til ansvar i minksagen.

Men det valgte partiet ikke at gøre.

I stedet vil støttepartiet have regeringen til at udskrive folketingsvalg på den anden side af sommerferien - senest inden Folketinget igen samles til oktober.

Det stod klart efter Det Radikale Venstres hovedbestyrelsesmøde var overstået.

»Det er først og fremmest, fordi de ganske enkelt ikke har nogen politisk interesse i, at minksagen får flere efterdønninger og risikerer yderligere debat om Mette Frederiksen rolle i, at loven blev brudt. Vejen til indflydelse for Det Radikale Venstre går lige nu igennem Mette Frederiksen, og partiet har ingen interesse i, at denne her sag giver hende større skader, end den allerede har gjort,« siger JP’s politiske analytiker, Niels Th. Dahl og tilføjer, at den radikale folketingsgruppe har været under et hårdt pres op til beslutningen.

»Både fra dele af deres bagland og fra de blå partier i Folketinget, fordi det jo ikke er undersøgt, om Mette Frederiksen kan være juridisk ansvarlig for f.eks. grov uagtsomhed i minksagen. De Radikale hænger deres hat på de eksperter, der har sagt i medierne, at det er hun formentlig ikke – men presset på Det Radikale Venstre handler jo om, at de ikke formelt har været vurderet for Folketinget af uafhængige advokater,« siger han.

Det betyder, at Det Radikale Venstre sammen med et flertal i Folketinget nu lader Mette Frederiksen slippe for yderligere juridiske skridt i minksagen, og meldingen om et sommervalg skal flytte fokus fra det faktum, vurderer Niels Th. Dahl.

»Det Radikale Venstre har derfor haft brug for en anden luns, der kunne tage fokus fra hele den juridiske diskussion, og som kunne flytte minksagen hen til den politiske diskussion om fremtiden, som Det Radikale Venstre er langt mere interesserede i. Det er derfor, Sofie Carsten Nielsen nu er kommet med det her ultimatum til regeringen om, at der skal udskrives valg senest ved Folketingets åbning – eller også vælter de den,« siger Niels Th. Dahl.

»Deres udfordring er, at de efterhånden har stillet mange ultimatummer til regeringen i denne valgperiode. De har jo bl.a. også sagt, at de ikke vil støtte en socialdemokratisk etpartiregering efter valget. Men det er jo én ting at stille et ultimatum – det svære er at følge det til dørs, når timen er inde. Det har vi endnu til gode at se fra Sofie Carsten Nielsen,« forklarer han.

Udmeldingen er et stort sats, siger Niels Th. Dahl:

»Måske har Mette Frederiksen allerede planlagt et valg i september, og så gør det her jo ikke den store forskel. Men hvad nu hvis vi forestiller os, at vi alle sammen kommer tilbage efter sommerferien, og meningsmålingerne viser blåt flertal og måske radikal tilbagegang oven på minksagen? I det scenarie bliver det virkelig en test af Sofie Carsten Nielsens viljestyrke, om hun vælger at gennemtrumfe, at Mette Frederiksen skal udskrive et valg, som vil få minksagen som et centralt tema, og som kan betyde, at de røde partier risikerer at tabe magten,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.