Efter to timer blev Mette Frederiksen spurgt, om hun selv havde begået fejl

Mette Frederiksen forholdt sig på et pressemøde til, om hun selv havde begået fejl i Minksagen. Og så fortalte hun, hvorfor hun mener, at Barbara Bertelsen er en god departementschef.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen var på fredagens pressemøde flankeret af (fra venstre) erhvervsminister Simon Kollerup, justitsminister Mattias Tesfaye, statsminister Mette Frederiksen, sundhedsminister Magnus Heunicke og Fødevareminister Rasmus Prehn. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix

Der er begået fejl.

Det gentog Mette Frederiksen flere gange under fredagens pressemøde om minkrapporten. Eksempelvis brugte hun en formulering om, at »vi selvfølgelig lærer af de fejl, der er begået«.

Men hvad med hendes personlige ansvar? Har hun selv begået fejl?

Det blev hun spurgt til efter to timer.

Fredagens pressemøde i Statsministeriet begyndte med, at både sundheds-, fødevare-, erhvervs- og justitsministrene med oplæg forsøgte at føre tankerne tilbage på, hvordan situationen i regeringens øjne så ud i efteråret 2020, da regeringen besluttede at aflive samtlige mink i Danmark. Minkforløbet i november 2020 får voldsom kritik af Minkkommissionen, der i sin beretning taler om både »en klart ulovlig instruks« og »grov vildledning«.

Pressemødet varede i to timer, og statsministeren beklagede flere gange de fejl, »der er begået«. En af Jyllands-Postens reportere i lokalet fik de sidste spørgsmål på mødet:

Nu har vi siddet her i to times tid - hvis man tager jeres ”re-enactment” (genopførelse, red.) i begyndelsen med. Og jeg har ikke hørt dig på et eneste tidspunkt sige, at du selv har begået fejl. Du har talt om, at ”der er blevet begået fejl”, altså i sådan en passiv form. Vil du sige de ord: ”Jeg har begået fejl”?

»Jeg vil meget gerne beklage den her proces, og jeg vil også gerne sige undskyld for den i forhold til landets minkavlere. Og der er begået fejl. I forhold til min egen rolle, der henholder jeg mig til de ord, som kommissionen skriver, altså at jeg ikke havde viden om, jeg havde heller ikke nogen hensigt til, og jeg har overholdt min sandhedspligt,« svarede Mette Frederiksen med henvisning til punkter fra rapporten.

Statsministeren fortalte også om sit syn på Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen, der får hård kritik af Minkkommissionen. Den konkluderer blandt andet, at Bertelsen »der selv er jurist, burde have rejst spørgsmålet om hjemmel over for ressortministeriet, i hvert fald forinden statsministerens pressemøde den 4. november 2020, med henblik på at sikre, at der var fornøden lovhjemmel«.

Samlet set har Bertelsen ifølge kommissionen »begået tjenesteforseelser af en sådan grovhed, at der er grundlag for, at det offentlige søger at drage hende til ansvar i anledning af hendes medvirken til brud på sandhedspligten og legalitetsprincippet«. Barbara Bertelsens bisidderadvokat har afvist, at der er generelt er noget grundlag for kritikken af hende.

Din departementschef, Barbara Bertelsen, har fået rigtigt meget kritik, både i rapporten og i det hele taget. Kan du sige lidt om, hvorfor du synes, hun er en god departementschef?

»Barbara Bertelsen har en lang karriere i den danske centraladministration, i øvrigt under skiftende både ministre og regeringer. Og det betyder jo, at både skiftende ministre og regeringer har haft tillid til den pågældende person, men også nydt godt af den rådgivning og det arbejde. Hvad angår coronahåndteringen så er jeg ikke selv i tvivl om, at Barbara Bertelsen har spillet en vigtig rolle i, at Danmark er kommet så godt igennem krisen, som vi er. Nu rejses der fra kommissionens side en alvorlig kritik, også af departementschefen her i Statsministeriet. Og der påbegyndes nu et spor i forhold til de embedsmænd, der udsættes for kritik,« svarede Mette Frederiksen.

Og er du enig med hendes bisidder i, at der ikke er grundlag – hverken i bevismateriale eller i teorien – for den kritik, der bliver rettet mod hende?

»Jeg henholder mig alene til kommissionens beretning og ikke til hvad der har været af juridiske diskussioner.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.