Forsvarsforbehold forhindrer: Letland har foreslået en EU-mission til Ukraine, som Danmark ikke kan deltage i

Letlands forsvarsminister har foreslået, at EU skal på træningsmission i Ukraine, men grundet forsvarsforbeholdet vil Danmark ikke kunne deltage.

Artiklens øverste billede
I marts trænede Forsvaret i Oksbøl. Foto: Rikke Kjær Poulsen

Virkningerne af forsvarsforbeholdet viser sig nu meget konkret.

Da forsvarsministre fra landene i EU tirsdag mødtes, foreslog den lettiske forsvarsminister nemlig en EU-træningsmission til Ukraine for at hjælpe med minerydning af befriede civile områder og at forsyne Ukraine med nødvendigt udstyr.

»Det ville hjælpe enormt og sikre hurtigere og sikrere tilbagevenden af i øjeblikket fordrevne ukrainere,« skriver forsvarsminister Artis Pabriks på Twitter.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Forslaget kommer ca. to uger inden folkeafstemningen om en afskaffelse af EU-forsvarsforbeholdet. Men skulle en sådan træningsmission blive en realitet, vil Danmark ikke kunne deltage pga. forsvarsforbeholdet. Det skriver Forsvarsministeriet på Twitter.

Christine Nissen er forsker på Dansk Institut for Internationale Studier. Hun »vil ikke gøre sig klog på«, om Forsvarsministeriet på tweetet blander sig i folkeafstemningen, men konstaterer:

»Det er ikke set før, og der var nok ikke blevet skrevet sådan, hvis ikke en valgkamp var i gang. Forsvarsministeren anbefaler jo også at afskaffe forbeholdet, så derfor fylder debatten meget.«

Hvad betyder det for Danmark ikke at kunne være med i en sådan træningsmission, så længe vi har forsvarsforbeholdet i EU?

»Jeg forestiller mig, at det ville være en mission, som Danmark rigtig gerne ville være med i. Der er ikke noget, der forsvarspolitisk set har en større prioritet lige nu end Ukraine. Men det er ikke sådan, at operationen har en betydning for, om Danmark er mere eller mindre sikker rent territorialt, alt efter om vi deltager eller ej.«

Ifølge Christine Nissen skal man ikke forvente, at en sådan træningsøvelse vil foregå med soldater i Ukraine. Det skyldes, at landene ikke »har lyst til at engagere sig på ukrainsk jord«, men i stedet løbende har støttet på andre måder med f.eks. våben.

»Det vil nok foregå i et andet land som en slags fjerntræning. EU-træningsmissioner plejer at foregå i områder, hvor det er fremkommeligt, og der ikke er en voldsom krig i gang. Der har heller aldrig været en EU-mission uden en FN-resolution, og det er et meget stort setup at sætte i gang. Jeg vil dog ikke fuldkommen udelukke, at det sker på ukrainsk jord, men det vil være et overraskende nybrud« siger hun, der gætter på, at man i fremtiden måske vil tage et opgør med ikke at tage på mission uden en FN-resolution, fordi Rusland er repræsenteret i sikkerhedsrådet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.