Enhedslisten skifter kurs i EU-politikken

Enhedslisten mener ikke længere, at Danmark skal melde sig ud af EU. Det står klart efter en afstemning på partiets årsmøde i Valby.

Artiklens øverste billede
Anført af bl.a. den tidligere politiske ordfører Pernille Skipper har Enhedslisten lørdag vedtaget en ny tilgang til EU. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix.

Det har været en fast del af Enhedslisten siden partiet blev grundlagt.

Modstanden mod EU (og det tidligere EF), som partiet mener, er funderet i den kapitalistiske tankegang indenfor økonomisk teori.

Men nu er det slut.

Med 187 stemmer bag hovedforslag 3.4 har de delegerede på Enhedslistens årsmøde besluttet, at partiet ikke længere går ind for at melde Danmark ud af Den Europæiske Union.

I alt fire forskellige forslag om Enhedslistens tilgang til EU har lørdag været til debat i Hafnia-hallen i Valby.

Enhedslistens EU-netværk stod for det mest vidtgående forslag og ville helt lægge partiets EU-modstand på hylden. I den anden ende af skalaen stillede et mindretal i partiets hovedbestyrelse forslag om at bevare den. I midten stod Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen med et kompromisforslag, og det samme gjorde et flertal i hovedbestyrelsen.

EU kan godt være progressivt

Efter en indledende afstemning ved middagstid lørdag stod det klart, at det kun ville være de to midtersøgende forslag, der skulle behandles på årsmødet. Dermed stod også partiets kursskifte i EU-politikken klart.

Ved den endelige afstemning var det Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsens forslag, der trak flest stemmer hjem.

Derfor er Enhedslistens politiske linje nu som følgende:

Enhedslisten er stadig kritisk overfor EU, men partiet lægger kravet om et decideret exit på hylden. I stedet vil Enhedslisten have fokus på, hvordan Enhedslisten kan forandre EU indefra - og bruge nogle af de redskaber EU-samarbejdet også giver partiet. Her nævnes bl.a. miljø- og klimaområdet, hvor Enhedslisten mener, at der er betydelige sejre at hente. På samme måde kan man bruge EU i udlændingepolitikken, da EU’s fælles regler står for en - ifølge Enhedslisten - mere human tilgang til udlændinge- og integrationspolitikken, end man nogle gange finder i Danmark.

Enhedslistens årsmøde fortsætter søndag, hvor partiet bl.a. skal tage stilling til tre forslag om partiets tilgang til forsvarsalliancen NATO.

I denne artikel kan du læse mere om, hvorfor Pelle Dragsted, Pernille Skipper og Nikolaj Villumsen satte sig for at ændre kurs i partiet:

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.