Mette Frederiksen tager afstand fra nyt, omstridt EU-forslag

Danmark støtter ikke forslaget om at ændre på EU-traktaten for at åbne for flere flertalsbeslutninger blandt medlemslandene, understreger statsministeren.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen og EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, under et EU-topmøde under coronakrisen i 2020. Foto: Johanna Geron/ Reuters

Det er en dårlig ide, når EU-toppen i Bruxelles nu åbner for en debat om at ændre det europæiske samarbejdes ”grundlov”, EU-traktaten.

Det mener statsminister Mette Frederiksen, efter at EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mandag udtrykte et ønske om at reformere EU-samarbejdet, så flere beslutninger kan træffes uden enstemmighed blandt alle 27 medlemslande.

I stedet bør EU åbne for flertalsbeslutninger inden for »nogle nøgleområder«, mener von der Leyen.

Selvom det næppe er sandsynligt, at forslaget bliver vedtaget i nærmeste fremtid, ramte udmeldingen lige ned i den danske debat forud for folkeafstemningen om at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet.

Her har nej-partierne netop advaret om, at EU-landenes vetoret på forsvarsområdet ikke nødvendigvis er hugget i granit.

Konkret vil en traktatændring, som dén Ursula von der Leyen åbner for, kunne betyde, at EU kan træffe flere beslutninger hurtigere, fordi afstemningerne kan baseres på et flertal af medlemslandene, og ikke enstemmighed.

Hvis det kommer til at gælde på forsvarsområdet, vil det kunne betyde, at de enkelte lande ikke længere kan nedlægge veto mod, at EU indleder en ny militærmission.

Opdatering 11. maj 2022: EU-Kommissionen slår fast, at Ursula von der Leyen ikke vil fjerne vetoretten på forsvarsområdet.

Til gengæld vil det ikke ændre på, at hvert land stadig selv skal beslutte, om det ønsker at deltage i en konkret militærmission.

Uanset hvad, så støtter Danmark ikke forslaget fra Ursula von der Leyen, fastslår Mette Frederiksen:

»Det er jeg meget uenig med kommissionsformanden i, og heldigvis kræver det en traktatændring. Og det kommer Danmark til at være imod,« svarede hun under Folketingets spørgetime tirsdag på et spørgsmål fra Dansk Folkepartis formand, Morten Messerschmidt.

Statsministeren afviste dog, at hun skulle være »irriteret« over timingen i Ursula von der Leyen og EU-Parlamentets ønske.

»Man må gerne have forskellige holdninger til, hvordan det europæiske samarbejde skal udvikle sig. Dansk Folkeparti mener, at vi skal melde os ud - det vil i mine øjne være rigtig dårligt for Danmark og for Europa. Men jeg tror, at Putin vil være glad,« lød det fra statsministeren.

Hun tilføjede, at hun er »europæer i hjertet«, men at hun mener, at EU-samarbejdet fortsat skal være et samarbejde mellem nationalstater - altså ikke et overstatsligt samarbejde.

Allerede mandag kritiserede Danmark og 12 andre EU-lande i en fælles erklæring EU-Kommissionen og EU-Parlamentets ønske om en traktatændring.

Også Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen er uenig med EU-toppen, sagde han efter tirsdagens spørgetime.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.