Kønsopdeling hos Enhedslisten har skabt forargelse på Twitter: Kaldes for »kvindeundertrykkende«
Medlemmer af Enhedslisten i Aarhus kunne ved en ekstraordinær generalforsamling torsdag bede om tilladelse til at tale - først skulle de dog meddele, om de tilhørte gruppen "mænd" eller "ikke-mænd". Det har givet anledning til megen debat på de sociale medier, herunder Twitter, der stadig opdateres jævnligt med vrede opsange.
Hører du til gruppen mænd eller ikke-mænd?
Det spørgsmål skulle alle taleparate medlemmer af Enhedslistens lokalafdeling i Aarhus tage stilling til forud for torsdagens ekstraordinære generalforsamling.
En generalforsamling, der alene havde til hensigt at beslutte, hvorvidt det nyligt ekskluderede byrådsmedlem, Viggo Jonasen, skulle have en chance til, efter han i sidste måned blev sat ud af spillet grundet anklager om sexistisk chikane.
Men generalforsamlingen blev i stedet genstand for en helt anden og kønspolitisk debat.
Stor Twitter-debat
For kan man virkelig skære alle over en stor mande-kam og opdele folk fra talerrækken i henholdsvis mænd og ikke-mænd?
Det bliver et rungende nej, i hvert fald hvis man spørger Jeanne Toxværd.
»Der er ikke noget indlysende i at kvinder kaldes “ikke-mænd”! Det er stupidt, det er kvindeundertrykkende og hører ikke til i et feministisk socialistisk parti. At anvende et sprogbrug på den vis er at gå patriarkatets ærinde,« skriver hun på det sociale medie Twitter.
I en kommentar til et andet opslag skriver hun derudover, at hun »er både vælger, kandidat og repræsentant for Enhedslisten og er rystet i min grundvold.«
Jeanne Toxværd er dog langtfra den eneste, der har stemplet ind i debatten og ytret sin utilfredshed med Enhedslistens nyopfundne pronomen. Flere hundrede andre har budt ind med finurlige ordspil og spidse kommentarer.
Lone Degn, der er talsperson for Aarhus-bestyrelsen på tværs af de fire lokalforeninger udtaler til Politiken, at det er »muligt at det ikke er den bedste betegnelse der blev anvendt i den konkrete sag. Men vi vil gerne ændre nogle af de strukturer, der er i samfundet. Det er vigtigt for os at give kvinder og andre kønsundertrykte grupper noget mere rum.«
Derudover forsikrede hun, at kønsopdelingen af talerlisten ikke kunne kædes sammen med, at det på generalforsamlingen sidste torsdag handlede om sexisme.
»Wokeblæste Ø«
Den kommentar har dog ikke vundet indpas på Twitter, hvor opslagene under tagget ”Ikke-mænd” stadig opdateres jævnligt.
Blandt andre af Christian Marcussen, kommunikationschef hos Det Nationale Integrationsråd.
»Mænd fylder for meget. Det vil en lokal Enhedslisteafdeling vise ved at bruge begreberne “mænd” og “ikke-mænd” og altså droppe det velkendte, men også umoderne begreb “kvinder”. Det bliver selv venstreorienterede kvinder sure over. Wokeblæste Ø forstår slet ikke hvorfor,« skriver han.
Derudover spænder opslagene bredt. Alt fra Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, til menneskerettighedsadvokat Kåre Traberg Smidt til privatpersoner som Thomas Heie Nielsen har givet deres besyv med til sagen. Se deres opslag herunder:
61 mod 29 stemmer endte med at sige nej til at bede hovedbestyrelsen tage sagen om Viggo Jonasen op. Men nu har byrådsmedlemmet med 29 års erfaring selv bedt om at få sin sag fremlagt til partiets årsmøde, der finder sted om to uger i Valby.