Amerikansk kongresmedlem i Danmark: Putin vil tabe krigen
Regeringen meddelte tidligere på året, at den vil forhandle om en sikkerhedspolitisk aftale med USA.
Ni politikere fra den amerikanske kongres er på besøg i København. Blandt dem er den demokratiske flertalsleder i Repræsentanternes Hus, Steny Hoyer.
- Jeg er kommet til Danmark for at bekræfte vores tætte bånd, siger Hoyer på et pressemøde tirsdag.
Hoyer har flere gange besøgt Danmark, siger han. Hoyers far er nemlig dansk og blev født i København i 1902, siger Hoyer under pressemødet, hvor krigen i Ukraine er det altoverskyggende tema.
På pressemødet deltager også finansminister Nicolai Wammen (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S).
- USA er Danmarks tætteste allierede, siger Bødskov, mens Wammen siger:
- Dette er et tegn på det tætte bånd mellem Danmark og USA. Vi er lige nu i en svær situation på grund af den russiske invasion af Ukraine.
Wammen fremhæver det tætte samarbejde og sammenhold i EU- og Nato-regi, hvor også USA spiller en vigtig rolle, understreger finansministeren.
- Vi er i dette sammen, og det vil vi fortsætte med. Vi står foran mange udfordringer, siger Wammen med henvisning til krigen i Ukraine.
Krigen begyndte 24. februar, da Rusland invaderede Ukraine.
- Den frie verden vil vinde, siger Hoyer, der tilføjer, at Rusland med præsident Vladimir Putin i spidsen vil lide et nederlag i sidste ende.
Den danske regering meddelte tidligere på året, at den vil forhandle om en sikkerhedspolitisk aftale med USA, som blandt andet kan betyde, at der kan komme amerikanske soldater til Danmark.
Forud for topmøderne i Nato og EU i slutningen af marts sendte USA’s præsident, Joe Biden, rosende ord til statsminister Mette Frederiksen (S) for Folketingets beslutning om at investere mere i Forsvaret. Det viser et brev, der blev sendt 21. marts.
- Jeg vil gerne overbringe min personlige tak for Danmarks støtte til Ukraine og i særdeleshed for din personlige indsats for at styrke Nato som modsvar på den russiske aggression, skrev Joe Biden i brevet.
På Nato-topmødet og det efterfølgende EU-topmøde støttede Danmark de hårdest mulige sanktioner over for Rusland.
Ruslands invasion førte i Danmark hurtigt til et bredt forlig over midten om at øge forsvarsudgifterne til to procent af bruttonationalproduktet (bnp) samt at udskrive en folkeafstemning om EU-forsvarsforbeholdet.
Det er faldet i god jord hos den amerikanske præsident.
- Jeg værdsætter annonceringen 6. marts om nye tiltag inden for Forsvaret og diplomatiet, der vil øge investeringerne i Forsvaret og give Danmark en mere prominent rolle inden for europæisk sikkerhed, skrev Biden.
/ritzau/