Tibetkommission afleverer beretning mandag

Kommissionen, der gransker behandling af demonstranter under kinesisk statsbesøg, afleverer beretning mandag.

Artiklens øverste billede
Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Tibetkommissionen, der har undersøgt politiets og Udenrigsministeriets behandling af demonstranter under kinesiske statsbesøg, afleverer sin beretning 28. marts. Her vil den også blive offentliggjort.

Det oplyser Justitsministeriet i en meddelelse.

Kommissionen afleverede sin første beretning allerede i 2017.

Dengang konkluderede den, at Kina-kritiske demonstranters Grundlovssikrede rettigheder var blevet krænket under flere kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

Eksempelvis tog politiet tibetanske flag fra demonstranterne og gjorde alt for, at de kinesiske besøgende ikke kunne se flagene. Og at det var udløst af en ”stemning” skabt af Udenrigsministeriet og PET.

Siden kom det frem, at kommissionen ikke havde fået fuld adgang til dokumenter i Udenrigsministeriet og Statsministeriet. Blandt andet havde ministerierne ikke oplyst, at de kunne lede i eksempelvis slettede mails i backup-systemer.

Flere politifolk stod samtidigt frem og fortalte, at de ulovlige indgreb mod demonstranter var sket i en længere årrække.

Derfor blev kommissionen nedsat igen i 2018. Her fik den opgaven at supplere sin første undersøgelse og desuden undersøge myndighedernes ageren tilbage fra 1995. Ikke mindst skulle kommissionen finde ud af, om nogen kan stilles til ansvar.

Under det arbejde er der gennemført flere end 100 afhøringer og gennemgået nye dokumenter. Afhøringerne har blandt andet omfattet flere tidligere statsministre og udenrigsministre.

Ifølge tidligere beskrivelser af kommissionens arbejde har det vist, at der nærmest har været en tradition for at skjule demonstranter fra kinesiske besøgende.

En notits fra Udenrigsministeriet har blandt andet beskrevet ”konstruktivt samarbejde” mellem ministeriet, politiet og den kinesiske ambassade.

Tidligere i marts skrev Ekstra Bladet, at avisen havde erfaret, at den nye rapport fra kommissionen vil indeholde en alvorlig kritik af både Udenrigsministeriet og PET.

Ifølge mediet mener kommissionen, at Udenrigsministeriet og Politiets Efterretningstjeneste er centrale aktører i Tibetsagen.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.