Regeringen forudser »markant flere« ukrainske flygtninge end først antaget: »Vi har aldrig prøvet noget lignende«

Krigen i Ukraine har udløst en gigantisk flygtningekrise, som kommer til at præge det danske samfund, lyder det fra regeringen.

Artiklens øverste billede
Der kan opstå ventetid og uventede problemer, når flere tusinde ukrainske flygtninge skal have behandlet ansøgninger om opholdstilladelse den kommende tid, erkender udlændingeminister Mattias Tesfaye på et pressemøde torsdag, hvor den nye særlov om ukrainere er trådt i kraft. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

»Vi står potentielt overfor den største tilstrømning af mennesker siden afslutningen på Anden Verdenskrig.«

Regeringen og kommunerne har indtil videre planlagt efter at kunne modtage ca. 20.000 ukrainere i Danmark, men det tal kan meget vel blive »markant højere«, lyder det nu fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Det bliver en gigantisk opgave for det danske samfund – udlændingemyndigheder, kommuner, dagtilbud og virksomheder – at tage imod så mange flygtninge, understreger han.

»Den her situation kommer til at ændre vores samfund og have konsekvenser for rigtig mange af os,« siger han på et pressemøde om den store integrationsopgave, der venter.

»Vi har aldrig nogensinde prøvet noget lignende. Det kommer til at kræve noget af os alle sammen,« siger Tesfaye.

Onsdag aften vedtog et stort flertal i Folketinget en særlov, som netop er trådt i kraft torsdag. Loven sikrer to års midlertidig opholdstilladelse til personer, der er flygtet fra Ukraine på grund af Ruslands invasion.

Samtidig får ukrainerne hurtigt adgang til det danske samfund i form af adgang til uddannelse, sundhedsydelser og arbejdsmarkedet uden behov for en særskilt arbejdstilladelse.

Siden mandag har næsten 5.000 ukrainere plus børn bestilt tid til at indgive ansøgning om ophold efter særlovens regler.

Det store pres vil kunne give køer og ventetid hos udlændingemyndighederne, når så mange ukrainere skal have behandlet deres ansøgninger om opholdstilladelse på kort tid og efterfølgende indkvarteres i kommunerne, siger ministeren.

Åbningstiderne hos Udlændingestyrelsens borgerservice er allerede udvidet så der nu også er åbent i weekender.

»Jeg håber, at alle vil væbne sig med lidt tålmodighed. Vi gør alt, hvad vi kan,« siger Mattias Tesfaye.

De første opholdstilladelser ventes at blive udstedt i weekenden, og efter fire hverdage overgår ansvaret for flygtningene til kommunerne.

Det betyder nye legekammerater i børnehaverne, nye ansigter i klasselokalerne og nye kolleger rundt om på danske arbejdspladser.

FN vurderer, at over tre millioner ukrainere er flygtet ud af landet, og mindst lige så mange er internt fordrevne.

I øjeblikket opholder de fleste ukrainske flygtninge sig i nabolandet Polen, som alene i krigens første to uger modtog flere flygtninge fra Ukraine, end hele EU gjorde i 2015, da den daværende flygtningekrise toppede.

Når ukrainerne har fået opholdstilladelse, bliver de fordelt mellem kommunerne efter en særlig fordelingsnøgle.

Der bor allerede mange ukrainere i særligt den vestlige del af Jylland, som kan blive udsat for et større pres i forhold til at modtage de fordrevne ukrainere, som gerne vil bo i nærheden af deres netværk.

Der vil blive taget højde for personlige ønsker, eventuelle job eller familierelationer, men det er ikke muligt at garantere alle ukrainere, at de ender i netop den kommune, de ønsker, siger Mattias Tesfaye.

Må ikke gå ud over velfærden

Ifølge regeringen må flygtningesituationen ikke gå ud over den »almindelige velfærd« i Danmark. Dermed er der ikke planer om at suspendere pasningsgarantien, siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemødet.

Hun forventer heller ikke problemer med klasseloftet i folkeskolen, men opfordrer alle til at tage godt imod ukrainerne:

»De har brug for at mærke, at vi vil dem alt det bedste. Det er børn, der har forladt alle deres venner,« siger hun.

Hvis der bliver behov for at give kommunerne flere penge for at kunne løfte opgaven, skal det aftales i de årlige økonomiforhandlinger, der afsluttes til sommer.

I forhold til at finde jobs til de ukrainske flygtninge er timingen »gunstig,« fordi Danmark mangler arbejdskraft i øjeblikket, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard

»Vi har gode forudsætninger for, at det faktisk kan lykkes at få ukrainerne inkluderet på det danske arbejdsmarkedet,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.