Kritik udskyder lov om ny limfjordsforbindelse

Et kritisk høringssvar fra Miljøministeriet får Transportministeriet til at udskyde et lovforslag om et milliardprojekt ved Limfjorden.

Artiklens øverste billede
En ny limfjordsforbindelse skal gå vest om Aalborg over øen Egholm. Byggeriet forventes at gå i gang i 2025. Arkivfoto: Finn Frandsen / Ritzau Scanpix

Mangler i forarbejdet til loven, der skal realisere en tredje forbindelse over Limfjorden, får Transportministeriet til at udskyde lovforslaget, der skulle have været behandlet i Folketinget dette forår.

Det skriver Altinget.

I et 22 sider langt høringssvar oplister Miljøministeriet en lang række punkter, hvor Transportministeriet enten har formuleret sig for upræcist, ikke har lavet tilstrækkelige miljøundersøgelser eller slet ikke kommer ind på de miljømæssige konsekvenser af byggeriet af den nye forbindelse, der skal gøre det muligt at krydse Limfjorden vest om Aalborg over øen Egholm.

Et lovforslag om en tredje forbindelse over Limfjorden bliver udskudt fordi, Miljøministeriet finder Transportministeriets forarbejde ufuldstændigt. Grafik: Jyllands-Posten.

»Selve projektet står uklart beskrevet. Man har ikke forholdt sig tilstrækkeligt til den danske lovgivning eller til EU’s vandrammedirektiv og EU’s habitat- og fugledirektiver,« forklarer Ellen Margrethe Basse, professor emeritus i jura ved Aarhus Universitet, overfor Jyllands-Posten.

EU’s vandrammedirektiv har til formål at beskytte og forbedre vandkvaliteten i bl.a. grundvandet, kystvand og søer, mens EU’s habitat- og fulgedirektiver pålægger medlemslandende at sørge for, at udsatte naturområder bliver beskyttet og plejet, så biodiversiteten ikke forringes, og truede fuglearter ikke uddør. Det gælder bl.a. de såkaldte Natura 2000-områder, hvor man med særligt strenge miljøkrav vil beskytte vilde dyre- og plantearter.

Miljøministeriet skriver bl.a. i høringssvaret, at der i lovforslaget »bør være en beskrivelse af beskyttelsen af Natura 2000-områder og af beskyttelsen af arter og deres levesteder«. Ministeriet henviser i samme ombæring til en række direktiver og paragraffer, som ministeriet finder afgørende at komme ind på.

Også Miljøstyrelsen kritiserer i høringssvaret Transportministeriets forarbejde. Således anfører styrelsen, at det er dens vurdering, at den burde være blevet hørt angående miljøkonsekvensrapporten for 3. Limfjordforbindelse, men ikke blev det. Samtidig anfører Miljøstyrelsen, at høringsperioden har været »ganske kort«, og at det derfor »ikke har været muligt fuldt ud at vurdere, om grundlaget for vurderinger i miljøkonsekvensrapporten er tilstrækkeligt«.

Ifølge Ellen Margrethe Basse er kritikken i høringssvaret et tegn på, at Miljøministeriet »er blevet mere klar i kravene til opfyldelsen af vandrammedirektivet.«

Hun lægger vægt på, at Danmark i 2014 tabte en sag ved EU-domstolen, fordi man ifølge domstolen havde »tilsidesat sine forpligtelser« i forhold til at sikre miljøforbedrende tiltag for at leve op til EU’s vandrammedirektiv. Den situation ønsker man ikke at ende i igen

»Derfor skal der jo være fokus på konsekvenserne af sådanne store anlægsprojekter,« siger Ellen Margrethe Basse om den kommende forbindelse over Limfjorden.

Transportministeriet skriver i en pressemeddelelse, at der i lovforslaget »er identificeret visse udeståender vedrørende de bagvedliggende miljøvurderinger«. Derfor udskyder ministeriet nu lovforslaget med et år, »således at byggeriet af en ny forbindelse er undersøgt fyldestgørende, inden anlægsloven behandles i Folketinget«.

Ifølge Transportministeriet får udskydelsen af loven dog ikke betydning for selve byggeriet af Limfjordsforbindelsen over Egholm, der først er planlagt til at begynde i 2025.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.