Du er en hr. eller fr. på dit valgkort - og hvorfor egentlig det, spørger LGBT+ Danmark

Det er unødvendigt med kønnede betegnelser på valgkort, mener organisationen LGBT+ Danmark. Indenrigsministeriet forklarer bl.a. ordningen som kontrolmekanisme.

Artiklens øverste billede
På valgstedet afleverer man sit valgkort, får udleveret stemmesedler, sætter krydser i stemmeboksen og afleverer stemmen til slut. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I dag kan herrer og fruer landet over stemme. Det er i hvert fald den betegnelse, der står på de valgkort, som alle stemmeberettigede har modtaget op til valget til brug i stemmeboksene tirsdag mellem kl. 8 og 20.

Det er dog unødvendigt og ligefrem problematisk at benytte de kønnede betegnelser, fremfører organisationen LGBT+ Danmark overfor DR. Susanne Branner Jespersen, sekretariatschef i organisationen, skærer ud i pap, at problemet er, at ikke alle ser sig selv som hr. eller fru.

»For dem er det en daglig påmindelse om, at de ikke bliver set eller anerkendt som dem, de er. Så vores anbefaling vil være, at man bare lader være med at bruge det. For der er nogle, der vil føle sig fejlkønnet af staten,« siger hun til DR.

Udmeldingen har ansporet til debat på diverse sociale medier herunder Facebook, hvor knap 2.000 har kastet sig ind i debatten. Her markerer en del, at de af forskellige årsager er modstandere af en ændring. Nogle, fordi de vil have lov til fortsat at blive kaldt hr. eller fr., som de identificerer sig som, andre, fordi de ikke mener, at en minoritets ønske skal afføde en ændring for dem - eller fordi de mener, at problemet er for lille til at gå op i.

Der er dog også opbakning fra flere kanter.

»Det er da en mega god ide! Det kan hjælpe dem, som føler sig ramt, og det koster ikke alle jer andre en skid. Hvis man er imod denne minimale ændring, så går man simpelthen i for små sko,« skriver for eksempel Theis Smedegaard.

Endelig er der også dem, der er utilfreds med hr. og fr. på valgkortet af andre grunde de kønsidentitære.

»Hvorfor står der stadig hr. og fr. på dit valgkort? Jeg er helt almindelig ciskønnet kvinde, men bliver altid irriteret, når jeg bliver tiltalt ”Fru”. Kan vi ikke bare droppe det?« skriver Astrid Aaby på Twitter.

Til DR forklarer Indenrigsministeriet, at kønsbetegnelserne på valgkort bliver trukket fra CPR-registret og fungerer som en del af kontrollen af, at det er personen, et valgkort tilhører, der også bruger det til at afgive sin stemme.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Hr. og fr.-debatten er ikke den eneste, LGBT+ Danmark har taget op på valgdagen.

Sekretariatschef Susanne Branner Jespersen har således også udsendt et læserbrev til mange af landets lokalaviser, hvor hun skriver, at det netop er indenfor kommunernes ansvarsområde, at man ofte kan gøre en forskel for at sikre homoseksuelle og andre LGBT+-personer mod diskrimination.

»Når ældre LGBT+-personer kommer i berøring med plejesektoren, føler mange sig nødsaget til at ”gå tilbage i skabet” og holde sin identitet skjult for plejepersonale og beboere i frygt for negative reaktioner,« skriver hun blandt andet som eksempel og opfordrer til at spørge ens lokale kandidater om emnet, inden man stemmer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.