Støttepartier håber på midler til børn og klimaet på finanslov

Står det til SF, skal der sættes penge af til fødegange, folkeskoler og rent drikkevand på årets finanslov.

Artiklens øverste billede
På tværs af regeringens støttepartier, herunder Lisbeth Bech-Nielsens SF, efterlyses der flere investeringer i den grønne omstilling og andre velfærdsområder. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

SF mener, regeringens finanslovsudspil er uambitiøst. Det fortæller partiets finansordfører, Lisbeth Beck-Nielsen.

- Vi er ikke deciderede modstandere af det, vi har set nu, men vi synes, det er uambitiøst.

- Vi synes, der mangler et velfærdsfokus, siger hun.

Står det til SF, skal der især tænkes på trivslen for gravide og børn og unge, ligesom rent drikkevand og ydelser til fattige børnefamilier skal i fokus, når pengene skal afsættes.

Helt konkret vil partiet blandt andet have et klasseloft på 24 elever i grundskolen. Der ansættes flere jordemødre på fødegangene. Og så skal sprøjtemidler nær boringsområder forbydes.

- Vi vil bede regeringen om at finde deres skjulte reserver frem, siger Lisbeth Beck-Nielsen.

I regeringens udspil til en finanslov, som Ritzau har set, er der blandt andet lagt op til, at der er 1,2 milliarder kroner, som der kan forhandles om med de andre partier.

Står det til De Radikale, skal de penge bruges på folkeskolen, klimaindsatsen og mere forskning.

- Alt for mange børn mistrives og lærer ikke nok. Det skal vi styrke, så folk kan få et meningsfyldt og godt liv, siger partiets finansordfører, Andreas Steenberg.

- Vi vil gerne gøre noget godt for klimaet og tage nogle skridt i vores 70 procents målsætning.

De Radikale håber også at gøre det forhøjede fradrag til virksomheder for forskning og udvikling permanent. Det er i 2021 og 2022 hævet midlertidigt til 130 procent.

Det betyder, at virksomhederne kan trække midler investeret i forskning og udvikling af nye produkter og arbejdsplader fra i skat - og lidt til. Det skal give incitament til, at virksomhederne investerer så meget som muligt i forskning.

Også Enhedslisten håber, at partiet kan presse regeringen til at bruge flere penge på reduktioner i co2-udledninger i 2022, end regeringen selv lægger op til.

- Regeringen overser fuldstændig den grønne omstilling med sit finanslovsforslag, siger politisk ordfører Mai Villadsen.

- Naturen og klimaet er i krise. Der er brug for investeringer i grøn omstilling nu – ikke først når klimaforandringerne er væltet ind over os.

Samtidig håber Enhedslisten, at der bliver penge til at sænke tandlæge-regninger, sikre rettigheder til fødende og flere penge til handicapområdet.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen