Lækket notat løfter sløret for nyt tilskud til børnefamilier

Et nyt tilskud kan udløse op mod 1.900 kr. ekstra om måneden til børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen, viser et regeringsnotat.

Artiklens øverste billede
Et lækket notat fra forhandlingerne om et nyt midlertidigt børnetilskud viser, at en familie med to børn under to år kan få det maksimale tilskud på ca. 1.900 kr. ekstra om måneden skattefrit. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Mens Socialdemokratiet hidtil har afvist at svare på, hvor mange ekstra penge det vil give til ledige danskere og udlændinge, har regeringspartiet bag lukkede døre sat kroner og øre på valgløftet om at mindske fattigdom i Danmark.

S-regeringen har spillet ud med et midlertidigt tilskud til børnefamilier, der er på integrationsydelse eller ramt af kontanthjælpsloftet. Beløbet foreslås at være 63 pct. af børnechecken pr. barn, som dog højst gives for to børn, viser et regeringsnotat, som Jyllands-Posten er i besiddelse af. Det betyder, at en familie med to børn under to år kan få det maksimale tilskud på ca. 1.900 kr. ekstra om måneden skattefrit.

Vi er alle sammen enige om, at der skal gøres noget, og at pengene hurtigst muligt skal ud at komme til gavn.

Peter Hummelgaard, beskæftigelsesminister

Netop nu forhandler regeringen, De Radikale, SF og Enhedslisten om, hvordan tilskuddet præcis skal udformes. Her trækker partierne i hver sin retning. De Radikale mener, at modtagere af den lave integrationsydelse – primært flygtninge og indvandrere – skal prioriteres, fordi de har færrest penge på kontoen.

»De er aller-allerhårdest ramt. Vi så gerne, at man gav mest til dem,« siger beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R), der betegner uenigheden som »den store knude lige nu«.

SF vil favorisere familier ramt af kontanthjælpsloftet – især de enlige forsørgere. Det er Enhedslisten betænkeligt ved, fordi ægtepar, der er på kontanthjælp og har flere børn, i visse tilfælde kan have færre penge på kontoen end enlige forsørgere.

»Man kan godt komme til at ramme skævt i et forsøg på at ramme præcist,« siger politisk ordfører Pernille Skipper (EL).

Det nye tilskud vil ifølge regeringsnotatet svække beskæftigelsen med 180 fuldtidspersoner og skal udbetales i et år, indtil en kommission har afleveret sine anbefalinger til et helt nyt ydelsessystem.

Tidl. beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) kalder det »gift for det danske samfund« at give flere penge til ledige:

»Det vil gøre det endnu mere attraktivt ikke at tage et arbejde.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tvivler på, at det nye tilskud vil få folk til at »parkere sig hjemme på sofaen«. Han medgiver samtidig, at han mødes med forskellige krav ved forhandlingsbordet.

»Men vi er alle sammen enige om, at der skal gøres noget, og at pengene hurtigst muligt skal ud at komme til gavn,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.