Måling: Danskerne vil have mere klimavenlig mad og billigere frugt og grønt

Knap to af tre mener, at der skal iværksættes konkrete politiske initiativer på området.

Artiklens øverste billede
Når det gælder billigere grøntsager svarer 78 pct., at de gerne så momsen på frugt og grønt sænket, så det blev billigere at købe. Foto: Mikkel Berg Pedersen

Et flertal af danskerne ønsker, at politikerne gør noget for at gøre vores fødevareindtag mere klimavenligt.

Det viser en undersøgelse fra Voxmeter. Instituttet har i en måling spurgt danskerne, om de mener, at der »bør tages konkrete politiske initiativer for at fremme klimavenlig mad«. Her svarer 64 pct., at de er helt eller overvejende enige, mens kun knap 14 pct. erklærer sig helt eller delvist uenige. Blandt unge er der en højere andel af personer, som mener, at politikerne skal tage tiltag for klimavenlig mad.

Når det gælder billigere grøntsager svarer 78 pct., at de gerne så momsen på frugt og grønt sænket, så det blev billigere at købe.

Det er Dansk Vegetarisk Forening, som har bedt Voxmeter om at foretage undersøgelsen, og her er man glad for, at danskerne tilsyneladende bakker op om målsætningen om mindre klimabelastende mad.

»Nu mangler vi bare, at politikerne handler. For der er masser af politiske værktøjer, man kan benytte. Og der er milliarder at hente for statskassen i form af sparede sundhedsudgifter, hvis det bliver nemmere at spise grønt,« siger Rune-Christoffer Dragsdahl, der er generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening og har undervist og forsket i bæredygtig fødevareproduktion.

Dansk Vegetarisk Forening opfordrer bl.a. til bedre muligheder for at fravælge klimabelastende fødevarer i det offentlige, omlægning af landbrugsstøtte samt efteruddannelser af læger og diætister.

Voxmeter har også spurgt om, hvorvidt det bør være muligt for danskerne at vælge et plantebaseret måltid i offentlige institutioner som børnehaver og på hospitaler.

Her svarer 40 pct., at de er helt eller overvejende enige i, at det bør være en mulighed, mens 22 pct. er helt eller delvist uenige. En stor andel på omkring hver tredje af de adspurgte har ikke taget stilling til emnet.

Fødevarernes andel af de menneskeskabte klimaforandringer ligger på mellem 19 og 29 pct. af den globale menneskeskabte udledning af drivhusgasser.

Det er især oksekød og lammekød, som har høje klimaaftryk, mens andre mejeriprodukter som ost og smør også har en relativt stor CO2-udledning per kilo fødevare. Kvæget alene står for omkring 10 oct. af menneskets samlede klimagasudledninger, mens grøntsager derimod er at betegne som klimavenlig mad.

Etisk Råd anbefalede på den baggrund i 2016, at politikerne tog tiltag, som sænkede efterspørgslen på de klimabelastende fødevarer.

»Forskningen tyder på, at alene nedbringelsen af forbruget af oksekød ville have en betragtelig effekt i sig selv, og derudover kan en sådan afgift sende et signal om, at det danske samfund bør give nedbringelse af fødevarers klimabelastning meget høj prioritet,« skrev rådet i sin anbefaling.

Ifølge modelberegninger fra DTU er der kun to partiers politik, der sikrer, at Danmark kan leve op til Paris-aftalen, som Danmark underskrev i FN i 2015: Enhedslistens og Alternativets.

Voxmeter-undersøgelsen er lavet på baggrund af 1.003 personer mellem 18 og 74 år og foretaget fra den 28. til den 31. maj.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.