Begge kandidater gjorde hvad de kunne for at træde på hinandens ømme tæer − men der var ros til sidst

Debatten mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen bød på både hårde angreb og godt humør. Til sidst.

Artiklens øverste billede
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) deltog søndag aften i den sidste direkte duel, inden valgdagen på onsdag. Dette billede stammer dog fra en tidligere debat hos TV2. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Søndag aften blændede DR op for valgkampens sidste statsministerduel mellem S-formand Mette Frederiksen og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Begge kandidater gjorde hvad de kunne, for at træde yderligere på modpartens ømme tæer, som i forvejen må være godt gule og blå efter snart fire ugers valgkamp.

Lars Løkke Rasmussen angreb særligt sin udfordrer på udlændingepolitikken, hvor hendes mulige støttepartier kræver indflydelse og lempelser.

Og ikke mindst på pensionsområdet, hvor Socialdemokratiet ikke har peget på, hvilke nedslidte borgere eller faggrupper, der skal være omfattet af retten til tidligere tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet.

Enten vil Mette Frederiksen skuffe tusindvis af danskere, som ikke bliver omfattet, eller også kommer hun til at slå et stort hul i statskassen, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

»Du vil dele danskerne i et A og B-hold. Hvor nogle - fordi de er medlem af én fagforening frem for en anden - skal have mulighed for at holde op før. Det synes jeg faktisk ikke er rart at tænke på,« sagde han.

Mette Frederiksen bekræftede til dels tanken om et A- og B-hold:

»Ja, det er det på den måde, at jeg erkender og ved som Socialdemokrat, at nogen har et hårdere arbejdsliv end andre. Der er forskel vores liv og på hvornår vi starter på arbejdsmarkedet,« sagde hun.

Hun uddybede, at rettigheden til tidligere pension skal gælde dem, »der har været lang tid på arbejdsmarkedet, og som er nedslidte.« Det drejer sig om ca. 5.000 mennesker, der stadig er erhvervsaktive. Og de skal have været et sted over 40 år på arbejdsmarkedet.

»Jeg kommer ikke til at love, at alle, der føler sig nedslidte vil blive omfattet af den her ordning. Men jeg er til gengæld helt sikker på, at vi bliver nødt til at gå i gang,« sagde Mette Frederiksen.

Hvad skjuler du?

Hun kritiserede omvendt Venstre og Lars Løkke for ikke at have fremlagt nogen selvstændig økonomisk plan under valgkampen.

»Du har ikke en økonomisk politik. Du har ikke én krone til en ekstra pædagog,« sagde hun og gentog senere kritikken med ekstra styrke:

»Hvad er det, du skjuler for danskerne? Er det for eksempel forringelser af SU’en, der kommer i de kommende år?«

»Jeg skjuler ingenting,« svarede Løkke, som fandt det besynderligt, at S-formanden kunne være så uenig i hans økonomiske politik, hvis han ikke har nogen.

Til gengæld var de to partiformænd enige om, at minimumsnormeringer næppe er den rigtige måde at sikre ordentlige pleje i daginstitutionerne, men at der skal flere pædagoger til.

»Jeg vil gerne være med til at indføre bedre normeringer. Det har vi afsat penge til i vores økonomiske plan,« sagde Mette Frederiksen eksempelvis.

Og til allersidst blev blev der endda udvekslet rosende ord mellem de to duellanter, da en mand blandt publikum bad dem fremhæve en positiv ting ved hinanden.

Løkke indledte med at rose Mette Frederiksens engagement:

»Mette har et enormt engagement, og jeg oplever også en ægte indignation, når du møder folk, som er i klemme. Det er ikke teater,« sagde han.

Mette Frederiksen fremhævede blandt andet sin modstanders store viden om politik.

»Du har siddet mange forskellige steder, og derfor bærer du en substantiel viden ind i dansk politik,« sagde hun og roste også Løkkes arbejde med at hjælpe utilpassede drenge i LøkkeFonden.

Og således endte debatten med fred, fordragelig og god stemning.

Mandag aften er der igen politisk debat, når DR afholder partilederrunde fra kl. 20.00.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.