Thulesen Dahl risikerer at lyde mere som Hans Engell end som DF-formand

DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, er en af de partiledere, der taler mest åbent om strategi. Men det kan skygge for de politiske budskaber.

Artiklens øverste billede
Jyllands-Postens politiske redaktør og analytiker, Marchen Neel Gjertsen. Foto: Gregers Tycho

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er en toppolitiker, der som andre på det niveau tænker meget på strategi og taktik, og som er en øvet læser af det politiske spil. Han kan også spille skak. Ikke at det kan sammenlignes. Men politik er en magtkamp, hvor partierne overvejer modstandernes næste træk og hele tiden forsøger at tænke nogle scenarier frem i tiden.

Hvor Thulesen adskiller sig, er måske på spørgsmålet om, hvor meget han inddrager omverdenen i de overvejelser. Mange politikere har den tommelfingerregel, at de hellere taler om deres egen politik end om andres. Og at det ikke nytter meget at springe ud som den store politiske kommentator eller virke for strategisk og negativ. Fordi det kan forveksles med kynisme. Eller fordi kritik kan forveksles med at være ukonstruktiv.

Faren er, at han kan komme til at lyde mere som politisk kommentator Hans Engell end som DF’s formand.

Men Thulesen taler altid velvilligt om sine strategiske overvejelser og inddrager danskerne i, hvordan han læser de politiske styrkeforhold. For et par dage siden stod han i en debat på TV 2 og forudså, at vælgerne såmænd nok ville komme løbende tilbage til DF efter valget, fordi en ny regering ifølge ham vil lempe udlændingepolitikken.

Kommentatoren

Midt i valgkampen i Børsen udlagde han sin mandatmæssige tilbagegang og forklarede, at han næppe kan redde en eventuel S-regering ud af kløerne på venstrefløjen og De Radikale. Det blev fremlagt af avisen som et opgør med S, men i virkeligheden var det mest en konstatering.

Til gengæld talte han så for, at der nu bør dannes en SVDF-regering. Dermed kom han et bogstav længere ned i rækken i sine overvejelser om plan A, B, C, D osv. efter valget.

På søndagens forside af Berlingske er Thulesen igen ude med riven efter S. Under overskriften ”Frustreret Kristian Thulesen Dahl i hårdt opgør med Mette Frederiksen” udtaler han skuffelse over S-formand Mette Frederiksens strategi.

Han anklager partiet for at putte med detaljerne og risikere vælgerbedrag. Men det er ikke substansen i det politiske indhold, der fylder. Det er snarere hans analyse af, hvad S har gang i. Faren er, at han kan komme til at lyde mere som politisk kommentator Hans Engell end som DF’s formand.

I december 2017 var det Liberal Alliance, som Thulesen skældte ud på. Fordi partiet truede med at sprænge regeringen indefra og tog udlændingepolitikken som gidsel i kampen for en skattereform. Det chokerede DF dybt. Men til sidst var der ikke nogen, som talte om hverken skat eller stramninger. Det hele gik op i stillingskrig og krise. Det tabte DF også på.

Måske fordi DF står sig bedre, når Thulesen taler om politik, end når han tager overskrifter med komplicerede analyser af de politiske forhold og partiets deraf følgende egne problemer. Det er svært i modgang, og når journalisterne har præferencer. Men det risikerer at skygge for indhold, og DF-krisen løses næppe ved at tale om alt det, der er de andres skyld.

Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Postens politiske analytiker

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.