Fagfolk foreslår akutnummer til psykisk syge

En række fagpersoner fra psykiatriområdet foreslår, at der oprettes en akuttelefon til psykisk syge.

Der skal oprettes en ny telefonlinje, 115, til akut psykisk sygdom, som man kender det fra 112 og 114 i dag

Det mener en række fagpersoner fra psykiatriområdet, skriver Politiken.

- I dag er det svært at få overblik over, hvor man skal ringe hen, når ens pårørende får det psykisk svært, eller nogen omkring en har brug for hjælp til noget, der ligner psykiatrisk lidelse.

- Det skal 115 løse, siger psykiatrisk udrykningslæge i Region Hovedstaden Simon Gartner til avisen.

Sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby (V), vil gerne arbejde videre med idéen efter valget.

- Jeg synes, det er et nytænkende og spændende forslag, der kan være med til at sikre én indgang for mennesker med psykiske lidelser, siger sundhedsministeren til Ritzau.

Et 115-nummer bør dog integreres i det eksisterende system, for eksempel i 112, mener ministeren.

- Det er vigtigt, at det ikke bliver en blindgyde, som egentlig bare kommer til at optage ressourcer, men at det bliver tæt koordineret med det beredskab, vi har forvejen.

- Men der er ingen tvivl om, at vi i dag har mennesker med psykiske lidelser, som sådan set har behov for en akut hjælp med fagpersoner på det psykiatriske område.

- Vi har faktisk allerede afsat penge til at styrke det beredskab, men det er ikke altid det, der rykker ud i dag, fordi vi ikke har en fælles indgang til psykiatrien. Og der tror jeg, at et 115-nummer i høj grad vil kunne hjælpe til det, siger Ellen Trane Nørby.

Også SF's Trine Torp ser positivt på ideen om at oprette et 115-nummer.

- Psykiatrien er et område, hvor man skal overveje, om der er nye veje at gå. Og jeg synes, at forslaget giver mulighed for at kunne imødekomme nogle af de behov, jeg ofte hører udtalt. Folk har nemlig svært ved at finde ud af, hvem de skal henvende sig til, siger hun til Ritzau.

Socialdemokratiet og DF er derimod skeptiske over for forslaget.

Fysisk og psykisk sygdom skal nemlig være ligestillet, og derfor bør man i højere grad gøre opmærksom på, at man kan ringe 112 ved akut psykisk sygdom, fortæller Astrid Krag (S) til Politiken.

Hos Enhedslisten mener psykiatriordfører Peder Hvelplund, at akuttelefonen er en god idé.

- På grund af en årelang underfinansiering i psykiatrien kan det være svært for borgerne at komme i kontakt med psykiatrien, når det er akut, og derfor kan en akuttelefon være en rigtig god begyndelse.

- Det er klart, at det ikke kan stå alene. Der er også behov for flere penge, siger han.

/ritzau/

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen