Valglussing gør LA til miniput: Formand risikerer exit

Artiklens øverste billede
Anders Samuelsen (tv.) er ude af Folketinget. Også Simon Emil Amitzbøll-Bille kan lide under LA's tilbagegang. Foto: Philip Davali/Scanpix

Mens klapsalverne efter Anders Samuelsens tale lød på Christiansborg, bankede en gul bjælke over storskærmen i lokalet:

»Samuelsen ude af Folketinget,« skrev DR, og så forstummede bifaldet. Det stod samtidig klart, at LA må nøjes med 2,3 pct. af stemmerne. Det er mere end en halvering siden seneste valg.

Flere af de mest profilerede LA’ere erkendte, at partiet ikke for alvor kom igennem til danskerne i valgkampen. Og at det har slidt voldsomt på partiet at være i regering.

Kravet fra partiet til den daværende Venstre-regering var ellers soleklart i sommeren 2016. Og det var ultimativt: Let topskatten med 5 pct., ellers bliver regeringen væltet.

Da LA få måneder senere blev budt inden for som regeringsparti, var ambitionen den samme. Men den blev bare ikke indfriet.

Partileder Anders Samuelsen fastholdt i en periode kravet, men måtte opgive det, da VLAK-regeringen skulle blive enige om et skatteudspil. Samuelsen så sig lige frem nødsaget til at undskylde forløbet over for sine medlemmer og vælgere.

»Jeg bøjer nakken. Jeg har fejlet,« lød det fra partilederen, som i mellemtiden var blevet udenrigsminister. En post, som han efter eget udsagn var den hidtil »måske fagligt mest kompetente« til at bestride.

Kamp for skattelettelser

Han og LA er i tiden som regeringsparti blevet kritiseret for ikke at indfri de liberale mål, som er selve partiets raison d’être. Samuelsen har dog stået fast på, at LA har kæmpet for at få indført skattelettelser »de steder, vi kan finde dem.«

Ved valget droppede LA helt ultimative krav. Partiet har ifølge meningsmålinger valget igennem stået til en vælgerlussing og omtrent en halvering siden seneste folketingsvalg. I nogle målinger var LA endda faretruende tæt på spærregrænsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen