Dansk Folkeparti får en historisk »vælgerlussing«

Partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) og Dansk Folkeparti ser ud til at blive slået næsten tilbage til partiets første valg i 1998. »Men vi skal ikke klynke,« lød det fra formanden.

Artiklens øverste billede
DF-formand Kristian Thulesen Dahl ankom til tonerne at "You'll Never Walk Alone". Præcis som i 2015. Men DF-formanden mente, at sangen egentlig var mere passende efter dette folketingsvalg. Foto: Stine Bidstrup

Traditionen tro holdt Dansk Folkeparti valgfest i Christiansborgs kantine, Snapstinget.

Her var der dækket op med rød-hvide duge, og der blev serveret ribbenssteg og tarteletter.

Men stemningen var noget anderledes end for fire år siden, da partiet fik sit bedste valg nogensinde og høstede mere end hver femte af de afgivne stemmer - 21,1 pct.

Allerede fra valgfestens begyndelse havde DF’erne indstillet sig på, at nederlaget var realitet.

Vi har ikke været dygtige nok.

Kristian Thulesen Dahl (DF), partiformand

Spørgsmålet var, hvor stor kindhesten til partiet ville blive.

»Vælgerne har jo altid ret, og nu må vi kæmpe videre. Det politiske landskab er fuldstændig forandret,« lød det fra den hjemvendte DF-profil Morten Messerschmidt.

DF har siden efteråret måttet sande, at tilslutningen til partiet forduftede i et sjældent set tempo.

I det seneste vægtede gennemsnit af meningsmålingerne fra Altinget står partiet til at blive næsten halveret og få 10,7 pct. af stemmerne. Ved partiets første folketingsvalg i 1998 fik DF 7,4 pct. af stemmerne.

Da partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF) onsdag aften ankom - til tonerne af Liverpools slagsang, ”You’ll Never Walk Alone”, erkendte han straks nederlaget:

»Der er ingen tvivl om, at dagens resultat bliver en gedigen tilbagegang for vort parti, Dansk Folkeparti. Vi har fået en vælgerlussing.«

DF-formanden fremhævede, at valget i 2015 var unaturligt godt, men at resultatet »alligevel var ringere« end ventet.

»Men vi skal ikke klynke. Partier før os har oplevet stormvejr og modvind,« sagde Thulesen Dahl.

DF-formanden forsøgte selv at forklare tilbagegangen:

At nogle vælgere kunne tro, at de kan få det samme hos andre partier, og at forventningerne til DF efter valget i 2015 var urealistiske, lød to af forklaringerne.

En flirt mellem S og DF

Dansk Folkeparti har ellers siddet tungt på dansk politik siden valget i 2015.

Selv om partiet som det største borgerlige parti ikke kom med i regering, da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) dannede en smal V-regering, dominerede Dansk Folkeparti den politik, der blev ført - og måske især den politik, der ikke blev gennemført - af regeringen.

Eksempelvis blev ambitionen om at sænke skatten på den sidst tjente krone bremset af DF.

På samme måde blokerede Dansk Folkeparti Løkke Rasmussens forsøg på at hæve pensionsalderen yderligere end allerede aftalt.

»Mange vælgere har kunnet mærke den disharmoni, der har været i regeringen og mellem regeringen og Dansk Folkeparti. Specielt i de perioder vi har haft strid om skattepolitikken,« sagde Thulesen Dahl og fortsatte:

»Det har slidt på danskernes tro på, at vi har kunnet lede landet på betryggende vis. Det kan man vel egentlig godt forstå.«

Den politiske blokade af Løkkes økonomiske politik skete i høj grad i samarbejde med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

DF-formanden og S-formanden fremstod igennem længere tid som et sammentømret makkerpar, der lod sig interviewe sammen om alt fra skat til EU. Den nye flirt kulminerede, da Kristian Thulesen Dahl på partiets landsmøde i september 2018 lod forstå, at Mette Frederiksen bare kunne ringe, hvis regeringsforhandlingerne med de røde partier skulle blive vanskelige efter valget.

Også det kan have kostet, lød det fra DF-formanden:

»Vi har gjort os sårbare for angreb om, at vi ikke var loyale over for det borgerlige Danmark.«

For enhver pris.

Siden januar har DF byttet tilnærmelserne til S ud med advarsler og hård kritik af S.

Det skete efter det socialdemokratiske forslag om en ret til tidlig pension til nedslidte, som S fremsatte i januar. Det udspil slog et skår i forholdet, og DF gik uden S med i en aftale med regeringen om en ny seniorpension, kort før Løkke Rasmussen trykkede på valgknappen.

I valgkampen har DF-formanden skruet op for kritikken af Mette Frederiksen. Partiet har advaret om, at S kommer til at lempe udlændingepolitikken, hvis Frederiksen skal basere sin regering på Enhedslisten og De Radikale.

I sin tale på valgdagen, grundlovsdag, skruede Kristian Thulesen Dahl endnu et nøk op for kritikken.

»Nu har jeg jo talt en del med Mette Frederiksen. Og mit bud er, at hun vil være statsminister. For enhver pris, dristes jeg til at sige,« sagde han.

Men Thulesen Dahl pegede i sin tale onsdag også indad:

»Vi har ikke været dygtige nok. Vi har ikke formået løbende at få afstemt de forventninger og resultater med de danskere, som støttede os i 2015. Det ansvar må jeg tage på mig.«

Han afviste dog med det samme spekulationer om, at han var færdig som formand for DF:

»Jeg føler et stort ansvar for at sikre, at Dansk Folkeparti kommer godt videre efter det valg, vi har i dag. Så jeg kan godt sige til jer uden nogen form for tøven: Jeg forlader ikke skuden i stormvejr. Jeg tager ansvar,« sagde han og blev overdøvet af klapsalver og hujen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen