Thulesen endte i mediestorm, da han lavede hovedregning for tændt mikrofon

DF redder ikke en S-regering. Det blev udlagt som en stor trussel, men var nærmere en konstatering af det åbenlyse.

Artiklens øverste billede
Marchen Neel Gjertsen, Jyllands-Postens politiske analytiker

Forsiden af Børsen udlagde det højdramatisk. På et sort-hvidt billede af DF’s formand, Kristian Thulesen Dahl, stod der »Thulesen: DF redder ikke en S-regering.«

Inde i avisen fortalte han, hvordan Socialdemokratiet må vælge side i udlændingepolitikken, hvis valgresultatet ender, som meningsmålingerne peger på nu.

»Den tanke, som nogen måske har haft om, at DF måske ville kunne komme ind og ligesom fjerne nogle af de mange ting, hendes støttepartier ville komme og kræve – den styrke ser vi ikke ud til at få i valget,« sagde Thulesen i Børsen.

En analyse i avisen konkluderede, at »DF blokerer« for Frederiksen, og på Ekstra Bladets hjemmeside lød det, at »DF-træk er en politisk bombe«. Ifølge en kommentator var Thulesens citater »måske den største historie i valget indtil nu, fordi Kristian Thulesen Dahl brutalt hiver tæppet væk under Mette Frederiksen«.

Men i virkeligheden var der ikke tale om noget brutalt tæppetræk.

Værre end en bombe

Thulesen sagde bare, hvad realiteterne er, hvis meningsmålingerne holder stik. Dansk Folkepartis forventede halvering er ikke kun et problem for DF. Det er et lige så stort problem for Mette Frederiksen. Desto mindre DF er, desto mindre kan partiet bruges til i en armlægning med De Radikale, Enhedslisten, SF og Alternativet.

For et år siden frygtede oppositionspartierne, at Thulesen skulle komme anstigende midt i dronningerunder og forhandlinger med en redningskrans til Frederiksen. F.eks. ved at udtrykke tillid til hende som statsminister til gengæld for en udlændingepolitisk vetoret til DF. Det kunne afspore forhandlingerne.

Nu ser situationen anderledes ud. Derfor var Thulesens pointe i Børsen snarere simpel hovedregning end holdning. I Socialdemokratiet er man smerteligt bevidst om situationen. For DF-formanden har ret i sin analyse. Og det er værre for Frederiksen, end hvis der bare var tale om endnu en parlamentarisk »bombe«. For sagen er, at en S-regering kan få meget svært ved at etablere sig. Frederiksens manøvremuligheder skrumper i takt med DF’s vælgeropbakning.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen