- Opdateret 23/11/2018 kl. 14:56
S opgiver at bløde omstridt dagpengeforslag op
Socialdemokratiet trækker ændringsforslag. Ifølge partiet fordi der er mange problemer med regeringsudspil.
Det rammer de forkerte, men nu forsøger vi at bløde det op.
Sådan lød meldingen fra Socialdemokratiet, da regeringen tidligere i år fremsatte et forslag om at man fremover skal have opholdt sig i Danmark i syv ud af otte år for at kunne få dagpenge.
Men nu trækker partiet de to ændringsforslag, det ellers havde stillet, tilbage. Det skyldes ifølge beskæftigelsesordfører Leif Lahn Jensen (S), at der er dukket alt for mange problemer med regeringens forslag op.
- Det vælter simpelthen ud med uafklarede spørgsmål. Det er svært at administrere, der er problemer med sygedagpenge, der er problemer med folk på barsel, og der er problemer i forhold til brexit, siger Leif Lahn.
- Regeringen burde tage det her ind igen og så lave et ordentligt stykke arbejde. For det har de ikke gjort.
Socialdemokratiet havde i første omgang foreslået, at opholdskravet i stedet skulle være syv ud af ti år eller syv ud af 12 år.
Det ville ifølge Beskæftigelsesministeriet betyde, at 3200 til 3550 personer ville miste dagpengeretten mod 4500 med regeringens forslag.
Men S har altså trukket sine ændringer tilbage.
Selv om Leif Lahn Jensen ser store problemer ved regeringens forslag, så har partiet endnu ikke bestemt sig for, om det vil stemme for eller imod, hvis regeringen holder fast ved forslaget.
Regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om at indføre et opholdskrav for dagpenge, da de i februar indgik aftale om skattelettelser for 500 millioner kroner.
Det nye krav skal ifølge regeringen forhindre, at det for nogle udlændinge ”vil være mere attraktivt at flytte til Danmark for at få ydelser end at være i deres hjemland”.
Men opholdskravet betyder også, at danskere, der i dag bor i udlandet og betaler til en dansk a-kasse, ikke nødvendigvis vil kunne få dagpenge, hvis de bliver ledige, når de vender hjem.
Yderligere vil det også ramme danskere, der inden for de seneste år har boet en længere periode i udlandet. Bliver de ledige efter 1. januar, hvor kravet efter planen skal træde i kraft, risikerer de ikke at kunne få dagpenge.
Også selv om de har betalt til a-kassen i årevis.
Formanden for Danske A-Kasser, Torben Poulsen, er tilfreds med, at S har opgivet sine ændringsforslag.
- Det er ligesom at tisse i bukserne. Grundproblemet er der stadigvæk, nemlig at man beklikker dagpengesystemet, mener han.
Torben Poulsen håber på, at Socialdemokratiet vil stemme imod forslaget i sidste ende. Det vil måske åbne muligheden for, at opholdskravet kan laves om, hvis der kommer en ny regering efter valget, ræsonnerer han.
- Så kan det jo være, at et kommende Folketing ser mere fornuftigt og pragmatisk på det.
/ritzau/