Flere ældre kan dræne statskassen efter valget
Nyt svar opgør de stigende udgifter til ældre og børn. Der bliver ikke meget at gøre godt med, siger professor.
I næste valgperiode kommer det til at knibe med pengene til at finansiere samme velfærdsservice som i dag, sådan som Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet ønsker det.
Det viser nye tal fra Finansministeriet.
»Det bliver ikke så spændende at være regering og få tingene til at hænge sammen, for der er ikke så meget at gøre godt med,« siger Bo Sandemann, der er økonomiprofessor ved Aarhus Universitet.
Årsagen er, at der bliver flere ældre og børn i de kommende år, og det medfører stigende offentlige udgifter til f.eks. skoler, sygehuse og ældrepleje. Det kaldes også for det demografiske træk.
Vi kommer til at levere den service, som borgerne forventer, men vi kommer ikke til at forgylde den offentlige sektor,
Finansministeriet har lavet en ny opgørelse over, hvordan det udvikler sig ift. det økonomiske råderum, som politikerne har de kommende år. Bundlinjen viser, at der samlet set vil mangle knap 2 mia. kr. i de fire år, der udgør næste valgperiode, hvis de stigende udgifter til ældre og børn skal dækkes.
S og DF vil som minimum finansiere samme velfærdsniveau som i dag. Ifølge Bo Sandemann må partierne finde nye penge, hvis de vil gøre mere end det.
»Så skal man enten lave reformer eller skattestigninger for at få det til at hænge sammen,« siger han.
Ifølge tidl. overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen vil politikerne kunne vælge at hæve statens udgiftslofter, der afgør, hvor mange penge staten må bruge. Det kan frigøre penge til at betale for de ekstra hænder, der skal tage sig af flere ældre og børn. Det vil imidlertid øge manglen på arbejdskraft i private virksomheder midt i opgangstiderne, advarer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos.
Venstre mener, at de nye tal hamrer en pæl igennem Socialdemokratiets løfter.
»Partiet må fremlægge, hvordan de vil finansiere deres politik krone til krone,« siger finansordfører Jacob Jensen (V).
Socialdemokratiet har bl.a. foreslået at tilbagerulle en række skatte- og afgiftslettelser, og partiet har derfor mere end råd til sin politik, lyder det fra finansordfører Benny Engelbrecht (S).
»Vi kommer til at levere den service, som borgerne forventer, men vi kommer ikke til at forgylde den offentlige sektor,« siger han.
Finansordfører René Christensen (DF) anerkender, at der kan komme til at mangle penge efter valget, men siger, at »det håndterer vi, når vi kommer til det«.