Annonce
Politik

S ønsker forsøg med babyluger trods afvisning fra etisk råd

Det Etiske Råd vil ikke anbefale babyluger, men Socialdemokratiet ønsker fortsat at forsøge med to luger.

Selv om et stort flertal i Det Etiske Råd ikke vil anbefale babyluger, holder Socialdemokratiet fast i, at det ønsker at indføre en forsøgsordning med luger.

Det fortæller sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S).

- Lad os prøve det af, og lad os se, om vi kan redde bare ét barn fra at blive efterladt på en kold bænk eller i en affaldsskakt. Jeg synes, at vi skal fokusere på muligheden for at redde børn fra at dø, siger han.

Partiet foreslår, at der skal være et forsøg med babyluger to steder i Danmark, hvor kvinder kan aflevere deres nyfødte børn.

Stort flertal i Det Etiske Råd anbefaler ikke babyluger

Babylugerne skal være en hjælp i de tilfælde, hvor spædbørn ellers bliver efterladt på gaden. Det sker cirka en gang årligt, at et spædbarn findes efterladt.

Torsdag aften udkom Det Etiske Råd med sin nye udtalelse, som de fleste af rådets medlemmer tilslutter sig. Kun ét medlem mener, at det ud fra etiske overvejelser er i orden at oprette babyluger.

Flertallets afvisning af babyluger skyldes blandt andet, at det er meget usikkert, hvorvidt det overhovedet vil nedbringe antallet af babyer, der efterlades i det offentlige rum.

Rådet pointerer også, at babyluger kan have en række utilsigtede effekter. Der kan for eksempel blive afleveret børn i lugerne som et alternativ til en almindelig bortadoption.

Alligevel mener Flemming Møller Mortensen, at babyluger skal forsøges.

- Det er for snævert ikke at prøve at fokusere på, at det her eventuelt kan redde børn, siger han.

Han fortæller desuden, at Socialdemokratiet ønsker flere tiltag end blot babyluger.

- Vi skal også have en forbedring af svangreomsorgen til de særligt sårbare grupper.

- Det Etiske Råd kommer også med en anbefaling af, at man skal kunne føde anonymt. Det må vi have en politisk drøftelse af, for det er selvfølgelig en udfordring, at nogle ikke er velkomne eller føler sig velkomne i vores sundhedsvæsen, siger Flemming Møller Mortensen.

SF har også før talt for babyluger. Sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen (SF) er dog klar til at se på andre løsninger.

- Personligt er jeg stadig for babyluger som en nødløsning i de situationer, hvor vi ikke kan nå kvinder, der af forskellige årsager ikke vil være ved, at de skal have et barn og efterlader det et sted.

- Så længe der ikke er flertal for det, skal vi gøre alt, der står i vores magt for at finde nogle alternative løsninger, siger hun.

Dansk Folkeparti har også tidligere talt for babyluger. Det er dog uvist, hvad partiet mener i dag. Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) har fredag morgen ikke haft tid til at se rådets udtalelse igennem.

Ny rapport: Babyluger kan i sig selv skabe flere hittebørn

Venstre er imod babyluger, fortæller sundhedsordfører Jane Heitmann (V).

- Vi er umiddelbart på linje med Det Etiske Råd. Babyluger er ikke den rigtige vej at gå. Derimod vil vi gerne støtte svangreomsorgen, siger hun.

- Vi vil gerne have en diskussion med de andre partier om, hvilke initiativer vi kan sætte i søen.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Løkke og vennerne i hårdt angreb på danske lønmodtagere

Christian Rabjerg Madsen
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere.

Blog: Vorherre bevares, Vistisen

Morten Løkkegaard
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager.

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.
Annonce
Biler
Ejerne tjekker bilen bedre før syn
Regler, som betyder, at bilen bliver sendt til omsyn ved selv små fejl, har fået flere bilejere til at tjekke deres køretøj, lyder foreløbige meldinger fra Applus og FDM. Færdselsstyrelsen afventer flere erfaringer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her