Annonce
Politik

Israels præsident deltager i 75-året for redning af danske jøder

Israels præsident vil være til stede, når Lars Løkke Rasmussen markerer 75-året for redningen af danske jøder.

Israels President Reuven Rivlin (th.) Arkivfoto: Abir Sultan/AP

For 75 år siden blev flere tusinde danske jøder reddet fra Nazitysklands jødeforfølgelser, da de blev bragt i sikkerhed i Sverige.

Det skete i oktober 1943, og i den forbindelse vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) markere årsdagen med en mindehøjtidelighed.

Det skriver Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Men det er ikke kun repræsentanter fra det jødiske samfund i Danmark, der vil være til stede. Også Israels præsident, Reuven Rivlin, deltager i ceremonien.

Og det er overraskende, at det er én med den status, som er repræsentant for Israel, mener Sofie Lene Bak, der er lektor i historie ved Københavns Universitet.

- Det betyder rigtig meget, at det er det israelske statsoverhoved, der deltager i mindehøjtideligheden.

- Normalt er det repræsentanter fra den israelske ambassade, men det her er et udtryk for, at der er brug for at bruge denne her begivenhed til at bygge bro mellem Danmark og Israel, siger hun.

Danmark spillede en særlig rolle for at redde de danske jøder under Anden Verdenskrig.

Natten mellem 1. og 2. oktober 1943 iværksatte den tyske besættelsesmagt i Danmark en aktion mod de danske jøder.

Formålet var at arrestere og deportere de danske jøder til den tyske koncentrationslejr Theresienstadt.

I en storstilet redningsaktion hjalp civile danskere 7.000 jøder over Øresund til sikkerhed i det neutrale Sverige. 95 procent af de danske jøder nåede frem.

Begivenheden havde stor indflydelse på omverdenens opfattelse af Danmark, og den har siden dengang betydet meget for det dansk-israelske forhold, siger Sofie Lene Bak.

- Når den fortsat gør det, er det, fordi man gennem den måde Israel højtideligholder ikke-jøder, der har hjulpet jøder under Holocaust, også plejer relationen til Europa, siger hun.

Dan Rosenberg Asmussen, der er formand for Det Jødiske Samfund i Danmark, mener ikke, at præsidentens besøg er et udtryk, at det dansk-israelske forhold har brug for at blive plejet. Tværtimod.

- Vi er stolte og beærede. Det vidner om et godt forhold mellem Israel og Danmark, at der er en lyst og parathed til at deltage i fejringen i Danmark, siger han.

Mindehøjtideligheden bliver afholdt i Gilleleje Kirke den 11. oktober.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Lars Løkke koster Danmark dyrt i brexit-forhandlinger

Anders Vistisen
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret.

Blog: Hvordan kan S glemme, at partiet er født af hårdtarbejdendes kamp?

Harun Demirtas
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne.
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere
Bolig
Guide til fremtidens hygge-begreb: Med ikigai kan du give dit liv personlighed
Ikigai er en japansk livsvisdom, der handler om at søge mening med livet. Begrebet har eksisteret siden oldtiden, men er i dag ved at overgå hygge-begrebet. Her er nogle gode råd til, hvordan du selv kan bruge ikigai i indretningen. 
Se flere
Den 13-årige Emil Bengtsson krammede sin gode ven i stilhed, da de fik at vide, at deres fælles hjem skal lukke
Emil Lundgård Bengtsson kan finde på at true og sparke pædagogerne på døgninstitutionen Dalgaarden. De kan til gengæld finde på at holde ham fast og fjerne ham med magt. Alligevel håber han, at de flytter med, når han snart skal forlade sit hjem igennem mere end to år. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her