Annonce
Politik

Kulturminister om præstemangel: Vi prøver at åbne ny dør

Udvalg vil give andre end teologer mulighed for at blive præster for at komme mulig præstemangel i forkøbet.

Præster risikerer at blive en mangelvare i fremtiden, hvis der ikke sker noget på området. Sådan lyder budskabet fra kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA).

- Vi prøver at åbne en ny dør til vejen, der gør, at man kan blive præst, siger ministeren.

Hun fortæller, at en af årsagerne til, at der risikerer at mangle præster, er, at en stor del af de nuværende går på pension snart.

Ifølge Kirkeministeriet var flere end 20 procent af præsterne i folkekirken over 60 år i 2016. Og når de forlader embedet, er det ikke sikkert, at der er nogen til at trække i præstekjolen i stedet.

- Vi kan se, at de unge teologer også søger andre veje end præstegerningen. Derfor bliver vi nødt til i tide, inden vi står med det akutte problem, at gøre noget, siger ministeren.

Udfordringen fik ministeriet til at samle et udvalg, der kunne komme med et løsningsforslag. Det gjorde det såkaldte Præstemangeludvalg, der er under Kirkeministeriet, mandag.

Udvalget ser gerne, at det bliver muligt for akademikere, der i forvejen har en kandidatgrad at få arbejde som præst, hvis de gennemfører en særlig efteruddannelse.

Det skal altså være muligt for uddannede akademikere inden for eksempelvis religionsvidenskab, filosofi eller idéhistorie at tage en overbygning i form af en teologisk efteruddannelse på to til tre år.

Det er ikke sikkert, at forslaget vil betyde, at problemet er løst, påpeger ministeren. Men det kan være et skridt i den rigtige retning, lyder det.

- Der er også den samme tilbøjelighed som andre steder, at nogen ønsker måske ikke at søge mod de små sogne ude på landet. Så der er mange ting, man skal tage fat på, på en gang, siger Mette Bock.

Af forslaget fremgår det, at tiltaget bør tages i brug for en periode på ti år til at starte med. Derefter kan det blive evalueret.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: Gavner Dansk Industri Danmark?

Anders Vistisen
Dansk erhvervsliv med Dansk Industri i spidsen vil have flere udlændinge til Danmark. Men det tager ikke selv ansvar for samfundsudviklingen og jamrer konstant.
Annonce
Test: Suveræn letvægtslaptop med skærm til kanten
Huawei har skabt en let og lækker bærbar med ydelse til det tunge arbejde, skærm der fylder hele rammen samt et imponerende lydsystem med Dolby Atmos 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her