Annonce
Politik

Fakta: Sådan vil regeringen bekæmpe indblanding i danske valg

Regeringen vil blandt andet afsætte 43 millioner til en lang række initiativer. Medier inviteres til møde.

Med justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i spidsen præsenterede regeringen fredag en række tiltag, der skal imødegå den stigende trussel fra cyberangreb.

Regeringen foreslår i sit finanslovsforslag, at man bruger 43 millioner kroner på at bekæmpe fremmede magters forsøg på påvirkning af danske valg.

Listen over nye initiativer er som følger:

 • En tværministeriel taskforce, der skal styrke koordination og indsats mod påvirkningskampagner i forbindelse med danske valg og udvikle konkrete modforanstaltninger.
 • Styrket overvågning af disinformation i medierne rettet mod Danmark og træning af statslige myndigheders kommunikationsansatte.
 • Styrket fokus fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på fjendtligsindede udenlandske aktørers påvirkningsaktiviteter i og mod Danmark.
 • Økonomi- og Indenrigsministeriet sikrer i samarbejde med PET og FE/Center for Cybersikkerhed (CFCS), at der gennemføres de fornødne trussels- og sårbarhedsvurderinger i forhold til danske valghandlinger.
 • Økonomi- og Indenrigsministeriets beredskab i forbindelse med valghandlingen vil have øget fokus på trusler fra eventuel udenlandsk påvirkning.
 • Tilbud til alle opstillingsberettigede politiske partier med rådgivning om risikoen for udenlandsk påvirkning ved det kommende folketingsvalg, herunder cyberangreb.
 • Regeringen vil indbyde partilederne til en orientering om risikoen for udenlandsk påvirkning ved det kommende folketingsvalg.
 • Regeringen vil invitere repræsentanter for medierne til en dialog om mulige samarbejder til at imødegå eventuelle udenlandske forsøg på at påvirke det kommende folketingsvalg. Med fuld respekt for centrale principper for en fri og uafhængig presse.
 • Regeringen vil invitere medier omfattet af public service-forpligtelse til en dialog om mulige samarbejder til at imødegå eventuelle udenlandske forsøg på at påvirke det kommende folketingsvalg.
 • Regeringen vil fremsætte et lovforslag, som sikrer, at det strafferetlige værn mod fremmede efterretningstjenesters påvirkningskampagner mod Danmark er opdateret i forhold til den aktuelle trussel.

Kilde: Justitsministeriet.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
 • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
 • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Folketingsvalg

Folketingskandidat: Hvad er prisen for at vinde valget på Facebook?

Asbjørn Ammitzbøll Flügge
Måske kan folketingsvalget vindes på Facebook, men jeg er ikke sikker på, at det er et valg, jeg har tillid til. For hvad er prisen ved at købe valget på Facebook?
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler
Annonce
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her