Annonce
Politik

Regeringen: Fri omgangstone må ikke undskylde sexchikane

Loven for, hvordan sexchikane på arbejdspladsen dømmes og straffes, skal ændres, mener regeringen.

- Der har været alt for mange eksempler på seksuel chikane, og derfor skal det være nemmere at forstå loven og forfølge dem, der måtte udøve seksuel chikane, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Politiken. Foto: Martin Sylvest

I lyset af den verdensomspændende MeToo-kampagne lægger regeringen nu op til at stramme reglerne for sexchikane.

Således skal en fri omgangstone på arbejdspladsen ikke længere kunne bruges som en undskyldning for sexchikane, og chikane skal udløse en højere erstatning.

Det skriver Politiken.

I dag får ofre for seksuelle krænkelser på arbejdspladsen i gennemsnit 25.000 kroner i godtgørelse, men det beløb skal stige til 33.000 kroner, fremgår det af et lovforslag, som regeringen fredag sender i høring.

Regeringen vil desuden have skrevet ind i ligebehandlingsloven, at lige arbejdsvilkår også omfatter et forbud mod seksuel chikane.

Endelig skal det understreges, at der ikke skal lægges vægt på omgangstonen på en arbejdsplads, når sager om seksuel chikane bliver vurderet.

- Der har været alt for mange eksempler på seksuel chikane, og derfor skal det være nemmere at forstå loven og forfølge dem, der måtte udøve seksuel chikane, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Politiken.

Netop omgangstonen på arbejdspladsen bliver hyppigt brugt som et kriterium, når det skal afgøres, hvorvidt grænseoverskridende kommentarer skal dømmes som seksuel chikane eller ej.

Det fortæller lektor på Aalborg Universitet Lise Rolandsen Agustin, der er en af forfatterne bag en kortlægning af de godt 100 sager om sexchikane, der er ført i Danmark gennem de seneste 30 år.

Derudover kommer et ukendt antal af sager, der aldrig bliver efterprøvet.

Dansk Folkeparti bakker op om regeringens planer, men Socialdemokratiets ligestillingsordfører, Rasmus Horn Langhoff, vil have en endnu højere erstatning til ofrene.

Fagforeningen Djøf er positiv stemt over for forslaget, fortæller arbejdslivspolitisk chef Edith Jakobsen.

- Man har set eksempler på, at der lægges op til, at den forurettede skal finde sig i mere, fordi omgangstonen er frisk i det. Og det synes vi er en skråplan, siger hun til Ritzau.

Dog mener hun, at niveauet for godtgørelse burde sættes endnu højere end de 33.000 kroner, regeringen foreslår.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: DR kan »næsten være lige meget«

Morten Uhrskov Jensen
Ordene er Martin Krasniks, og vi må håbe, at vi når dertil, hvor DR lukker og slukker. Men først til lykke med de 20 pct.s besparelser.
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her