Annonce
Politik

Minister med opsang til regioner: Følg regler om tolkegebyr

Der er uacceptabelt, hvis hele patientgrupper på forhånd undtages tolkegebyr, mener Ellen Trane Nørby.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skriver i et brev til Danske Regioner, at nye regler for omstridt tolkegebyr skal overholdes.

- Jeg har en klar forventning om, at regionerne lever op til loven, og at de sørger for, at loven bliver implementeret ude på sygehusene, siger hun.

Den 1. juli 2018 trådte nye regler om tolkebistand i kraft. Reglerne betyder, at patienter, der har boet mere end tre år i Danmark uden at opnå tilstrækkelige danskkundskaber, skal betale et gebyr ved tolkning.

Gebyret har mødt kritik fra Danske Regioner, Danske Patienter og Lægeforeningen.

- Vi brugte som samfund 170 millioner kroner på tolkning sidste år i sundhedsvæsnet. Det er penge, vi hellere så brugt på ekstra sygeplejersker og læger, som kan tage sig godt af patienterne, siger Ellen Trane Nørby.

- Derfor har vi sagt, at vi betaler for de første tre år, at folk er i Danmark, men efter tre år må man selv betale, hvis man fortsat har brug for tolk, siger hun.

I flere medier har det været beskrevet, at regionspolitikere har anbefalet, at hele patientgrupper på forhånd er undtaget af tolkegebyret.

Det går ikke, mener sundhedsministeren, som derfor har sendt et brev til formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V). Heri opfordrer Ellen Trane Nørby regionerne til at få styr på reglerne.

Lose understreger, at der er igangsat et fælles implementeringsarbejde på tværs af regionerne

- Jeg er enig med ministeren i, at en lovgivning skal udmøntes i den hensigt og ånd, som den er vedtaget, siger Lose, som dog tilføjer, at gebyret er for bureaukratisk og vanskeligt at administrere.

Gebyret er sat til 334 kroner ved konsultation i en lægepraksis. Det er op til 1675 kroner ved indlæggelse på hospitalet.

Hvis der tolkes over telefonen eller via et videolink, udgør gebyret 191 kroner ved konsultation i lægepraksis og ambulatorium samt 957 kroner ved indlæggelse på hospital.

Der er undtagelser. Det gælder eksempelvis i forhold til børn og deres forældre.

Derudover er personer med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, som betyder, at de ikke er i stand til at lære dansk, ligeledes undtaget.

Det samme gør sig gældende for patienter fra det tyske mindretal, som ønsker at tale tysk. Tolkning i det grønlandske og færøske sprog er som det sidste fritaget for gebyret.

Et tolkegebyr blev også indført af den tidligere VK-regering. Men da SRSF-regeringen kom til magten i 2011, blev det skrottet. Socialdemokratiet bakker dog op om det nye tolkegebyr.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
Politisk analyse
Den politiske hitliste
Her ser du de politiske statusopdateringer, der hitter mest på Facebook lige nu. Se flere

Blog: S bremser dansk økonomi med myter

Morten Løkkegaard
Socialdemokratiet har sammen med fagbevægelsen i årevis pustet til myten om, at østeuropæere, der arbejder i Danmark, dumper lønnen og forringer vilkårene for danskere. Problemet med den fortælling er bare, at det er forkert.

Blog: Informationsdeling ligger ikke i efterretningstjenesters DNA

Nauja Lynge
Alligevel ønsker man nu debat om placeringen af Center for Cybersikkerhed, som blev oprettet som en del af Forsvarets Efterretningstjeneste. Dermed er man så omsider åben overfor både kritik og løsningsforslag.

Blog: Dansk Industri hejser det hvide flag

Mikael Jalving
Nu skal vi importere arbejdskraft udefra. Hvad om vi først fik aktiveret den, der allerede findes?
Annonce
Punjab skiller sig ud i Indien: Her kan man godt lide alkohol og kød i maden
Nye visumregler har gjort Indien mere tilgængeligt, og 1. oktober har Air India etårs jubilæum på deres direkte flyvning mellem København og Delhi. Herfra kan man rejse til Punjab ved den pakistanske grænse. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her